CUB: Mai departe avem nevoie de alegeri libere și corecte în cel de-al II tur de scrutin, indiferent de cum se va numi Președintele care va fi ales

CUB: Mai departe avem nevoie de alegeri libere și corecte în cel de-al II tur de scrutin, indiferent de cum se va numi Președintele care va fi ales

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a declarat că „scopul acestor alegeri nu a fost doar să confirme orientarea pro-europeană a Republicii Moldova, ci să ofere cetățenilor un rezultat care să reflecte încrederea lor în instituțiile europene. Din păcate, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la târg și de data asta. Ambițiile partizane ale actualei Președinte, deși respectabile, au deviat de la scopul final: aderarea la Uniunea Europeană”, informează OFICIAL.

„Dânsa și consultanții săi s-au jucat cu viitorul european al țării ca la cazino într-o încercare disperată de a mai câștiga un mandat, ignorând avertismentele noastre privind riscurile unui referendum care nu era necesar. Această „aventură” politică a fost total nepregătită, iar rezultatul ei ar putea expune Moldova în fața propagandei ruse în următorii ani. Nu este vorba doar se propaganda rusă și războiul hibrid, ci de rata de încredere a cetățenilor în acest stat pentru care autoritatea de stat trebuie să însemne răspundere, maturitate, viziune, nicidecum – aroganță și închiderea gurii!

Noi nu suntem aici să căutăm vinovați, ci să subliniem că țara nu a votat împotriva Europei, ci împotriva modului în care UE a fost prezentată de actualul guvern. Nu vorbiți de rău moldovenii că nu știu să voteze, că se lasă cumpărați de forțe ostile. Este complet fals. Moldovenii sunt pro-UE, dar nu acceptă ca aspirațiile lor autentice să fie exploatate pentr a masca ipocrizia și impotența unui guvern nefuncțional. Votul de ieri nu a fost anti-EUROPEAN, ci anti-ipocrizie. Constat însă că guvernarea PAS a dezinformat constant partenerii externi privitor la susținerea de care se bucură, subestimând în mod delirant riscurile.

În condițiile unei sărăcii lucii, aceasta a tocat milioane de euro pentru sondaje trucate și lustruiri de imagine, aruncându-se într-o aventură care are costuri, și acestea trebuie să fie asumate de PAS”, a declarat Igor Munteanu, liderul CUB, în cadrul unui briefing.

El a mai spus că, cetățenii au penalizat monopolul politic și exploatarea puterii de stat în interesul unui grup politic, taxând prin ricoșeu complicitatea unor politicieni, care-au cântat ode lungi guvernării, fiind primii care o vor abandona.

„Le spun acelor europarlamentari care-au contribuit la acest dezastru, „treziți-vă”.

Moldovenii au nevoie de respect, au nevoie să-i ascultați cu atenție, nu să-i tratați ca pe niște obiecte a propagandei pe care o preferați. Astăzi, avem nevoie de garanția unor alegeri corecte, democratice și libere în Republica Moldova, nu „simularea unor alegeri pentru menținerea status-quo-ului partidului în care ați făcut atâtea investiții”, a mai declarat politicianul.

Liderul CUB a precizat că „mai departe avem nevoie de alegeri libere și corecte în cel de-al II tur de scrutin, indiferent de cum se va numi Președintele care va fi ales de cetățenii acestei țări. De un CEC depolitizat și readus în albia legii. De instanțe de drept independente și ferite de influența comisarilor de partid”.

„Chemăm toate partidele pro-UE la discuții pentru a realiza o strategie comună de recuperare a cursului european. Noi alegem statul de drept și democrația.

CUB rămâne ferm pe poziția sa pro-europeană. Continuăm lupta pentru o Moldovă europeană, chemând toate partidele pro-UE la discuții pentru a realiza o strategie comună de restabilire a cursului european.

Alegeți democrația”, a conchis Igor Munteanu.

Share