CUB, îngrijorat de derapajele în procesul reformei justiției

CUB, îngrijorat de derapajele în procesul reformei justiției

Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) este profund îngrijorat de o serie de derapaje grave în procesul reformei justiției din Republica Moldova, semnalate recent prin scrisoarea fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Potrivit formațiunii, documentul prezentat în ședința CSM demonstrează în mod elocvent eșecul capital al așa-numitei reforme în justiție. În plin scandal privind modul în care actuala Comisie Pre-Vetting și-a schimonosit propriile norme, generând discriminări și contradicții flagrante în evaluarea candidaților la funcții de judecător, lipsa de transparență asupra criteriilor aplicate devine tot mai evidentă. Totodată, apar tot mai multe detalii privind tentativele guvernării PAS de a-și impune preferințele politice în acest proces.

„Interferențele politice au afectat selecția, numirile și promovările din sistemul judiciar, ignorând recomandările Comisiei de la Veneția și abandonând ideea unui consens politic solid și transparent asupra modelului de reforme.

Având în vedere aceste circumstanțe, CUB lansează un apel public către toți actorii politici și civici din Republica Moldova să se solidarizeze și să solicite partenerilor externi – în special Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii – adoptarea următoarelor măsuri urgente:

  1. Desfășurarea unui audit asupra fondurilor alocate în ultimii 4 ani pentru reformele în justiție, inclusiv stabilirea circumstanțelor în care anumite grupuri au instaurat un control clientelar asupra scopurilor declarate ale reformei;
  2. Stabilirea beneficiarilor reali ai fondurilor externe, inclusiv grupurile și persoanele afiliate politic guvernării PAS;
  3. Elucidarea motivelor care au dus la compromiterea credibilității reformei în justiție: concursuri trucate, scandaluri privind persoanele selectate cu statut de evaluator extern, finanțarea netransparentă a secretariatului și influențele politice directe asupra procesului” – se spune în declarația partidului.

CUB atrage atenția asupra practicilor abuzive și a deficiențelor procedurale grave, care compromit obiectivul fundamental al reformei: o justiție independentă. Presiunile exercitate asupra magistraților, întocmirea listelor cu „persoane loiale” selectate pe criterii politice și promovate cu prioritate în procesul de evaluare (pre-vetting) subminează independența sistemului judecătoresc și perpetuează un mecanism clientelar în locul meritocrației.

„Considerăm esențial ca persoanele numite în funcții-cheie în cadrul CSM pe criterii politice să demisioneze sau să fie retrase imediat pentru a permite o resetare reală și o funcționare normală a sistemului de justiție.

CUB solicită Delegației Uniunii Europene să manifeste principialitate în raport cu aceste derapaje grave, demonstrând că tratează cu toată seriozitatea incidentele la care asistăm în ultimele luni. Cerem diplomaților europeni acreditați în Republica Moldova să transmită acest mesaj către Comisia Europeană și către toți cei care își doresc ca Republica Moldova să avanseze cu adevărat pe calea reformelor – nu doar să le simuleze” – a subliniat formațiunea.

Share