CUB condamnă cenzura în procesul de vetting și pre-vetting

CUB condamnă cenzura în procesul de vetting și pre-vetting

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a venit cu o declarație în care condamnă cenzura în procesul de vetting și pre-vetting, informează OFICIAL. 

Potrivit formațiunii, Raportul Comisiei Europene din 8.11.2023 (SWD/698) atribuie o importanță crucială evaluării magistraților prin intermediul unor proceduri obiective, transparente și meritocratice a judecătorilor și procurorilor, inclusiv al celor evaluați de Comisia Pre-vetting sau aleși în cadrul CSM/CSJ, în corespundere cu standardele europene, ca etalon al bunei guvernări în justiția din Republica Moldova.

„Constatăm din păcate că anumite excese neinspirate au loc în procesul de evaluare chiar în aceste zile, fiind sabotate principiile de bază care ar fi trebuit să asigure acestui proces necesarul de stabilitate, independență și competență.

Este incredibil cât de prost inspirată poate fi dorința unor membri ai CSJ sau ai Comisiei de Pre-vetting de a bloca anumiți candidați indezirabili politic. Vineri, 28 iunie, Marina Rusu este blocată de evaluatori pentru că aceasta îl recuză public pe Herman von Hebel pe motiv de partizanat în favoarea pro-PAS, în cadrul unor interviuri oferite generos în presa din Olanda, iar luni, 1 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii o supune unei adevărate inchiziții publice pe magistrata Victoria Sănduța, aducând în discuție anumite postări ale acesteia în spațiul public.

Să susții în plină ședință de evaluare CSJ că există oficiali de stat care nu pot fi criticați, clădiri guvernamentale care nu pot fi atinse ori că unii dintre cetățeni sunt mai egali în fața legii decât alții este fix egal cu a compromite în direct toate criteriile și valorile pe care ar trebui să le apere evaluatorii în cadrul procesului pentru care sunt plătiți de stat. Nu decredibilizează nimic mai mult această evaluare decât lipsa de obiectivitate, deficitul de neutralitate și pasiunile pe care unii dintre membrii acestor organisme le folosesc cu rea voință față de anumiți candidați”, a subliniat CUB.

Formațiunea a spus că are dreptul de a se îndoi de eficiența unui rechizitoriu de evaluare în cadrul cărora se dau verdicte pe marginea unor opinii pe rețelele de socializare, mai ales în condițiile în care normele existente nu interzic și nici nu reglementează acest lucru.

„Ca susținători loiali ai procesului de aderare la Uniunea Europeană avem obligația de a condamna cenzura, de orice culoare și intensitate, pentru că ea contravine statului de drept și democrației.

Ni se par inutile și chiar insipide pretențiile evaluatorilor de a ști ce poate ori nu poate comenta un potențial magistrat, instituind astfel un sistem de cenzură oficială, ceea ce nu este nici democratic și nici acceptabil sub aspectul libertății de expresie. Fără îndoială, magistrații evaluați de Comisie trebuie să dea dovadă de integritate, bun simț și echilibru, dar sub nicio formă, răspunsurile ironice ale Marinei Rusu și Victoriei Sanduță nu pot servi ca temeiuri serioase pentru a le bloca la etapa evaluării, demonstrând cât de puțină toleranță pot avea evaluatorii investiți în aceste funcții de mare răspundere față de OAMENI independenți, înzestrați cu un puternic simț critic și demnitate, calități inerente unei justiții sănătoase și independente.

Respingem categoric politizarea tot mai vizibilă a procesului de evaluare prin CSJ și Comisia Pre-vetting în beneficiul actualei guvernări monocolore și îndemnăm actualii săi membri să-și continue activitatea numai dacă sunt capabili să-și exercite atribuțiile în mod obiectiv și profesionist. Considerăm imperativ ca evaluarea să servească selectării meritocratice și obiective a magistraților, fără partizanat politic și fără excese de loialitate în raport cu actuala putere.

Suntem convinși de faptul că restabilirea încrederii publice în justiție și implementarea reformelor sectoriale sunt elementele centrale ale strategiei de aderare a Republicii Moldova la UE, nicidecum răzbunările malițioase sau eliminarea persoanelor indezirabile politic”, a subliniat CUB.

Share