CUB: CFM și AIC au rămas într-o stare de criză și haos

CUB: CFM și AIC au rămas într-o stare de criză și haos

„Demisiile managerilor de la CFM (Căile Ferate ale Moldovei) și AIC (Aeroportul Internațional Chișinău) au lăsat aceste companii fără conducere și într-o stare de criză și haos. Aceste companii sistemice, readuse sub conducere nouă, au rămas din nou fără conducători din cauza unor grave probleme sistemice nerezolvate în economia întreprinderilor de stat din Republica Moldova. Ambii ex-manageri au ținut morțiș să comunice presei că pleacă din proprie dorință, dar au spus că există ANUMITE CONSTRÂNGERI MAJORE, care i-au împiedicat să-și onoreze obligațiile” – se spune într-o declarație a Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), informează OFICIAL.

Potrivit CUB, „dacă Vozian a indicat „BIROCRAȚIA EXCESIVĂ ȘI LIPSA DE COMPETENȚE EFECTIVE”, atunci Tofilat a indicat asupra „INCOERENȚEI VIZIUNILOR PRIVIND RISCURILE, PRIORITĂȚILE ȘI ACȚIUNILE ÎNTRE POLITIC ȘI CORPORATIV”, altfel spus, un conflict între preferințele guvernului (politic) și viziunea managementului (tehnocratic) de a face compania profitabilă.

Mai mult, managerii au formulat obiecții serioase față de Agenția Proprietăți Publice, care a fost informată despre anumite atacuri raider concertate, riscuri și activități nocive constatate de manageri, dar la care nu s-a răspuns”.

„Demisiile vorbesc despre LIPSA DE REFORMĂ în sectorul guvernanței corporative, de manageri, de viziuni și politici, transparența redusă, aplicarea slabă a legilor, care să elimine birocrația excesivă și clientelismul politic. Cele 2 demisii nu sunt niște incidente separate, nu sunt excepții, ci reflectă o CRIZĂ SISTEMICĂ și urmează să fie tratate ca atare.

La 1 ianuarie 2021, din 249 companii de stat și societăți pe acțiuni cu participarea statului, doar 153 mai erau active, 43 companii erau în insolvabilitate, 28 lichidare și 50 inactive. În total, companiile de stat generau 22 mlrd lei (5,8% din total) și angajau 34.000 lucrători (6,4% din total). Rentabilitatea întreprinderilor de stat era de 4-5 ori mai mic (11,7%) decât media pe economie (78,8%). Toate companiile de stat sunt gestionate extrem de prost și ineficient” – a subliniat formațiunea.

Igor Munteanu, președintele CUB, în context, a declarat: „Consider că demisiile celor doi manageri ilustrează randamentul extrem de slab al agențiilor (APP, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Consiliul Concurenței etc.) care se ocupă de economie și gestionarea proprietăților de stat în Republica Moldova, iar economia este prioritate 1 pentru o guvernare democratică și responsabilă”.

Share