Cu ce rezultate ar putea să revină de la Moscova deputații socialiști? Răspunsul unui analist politic!

Cu ce rezultate ar putea să revină de la Moscova deputații socialiști? Răspunsul unui analist politic!

„Nu cred că va fi un rezultat care să schimbe poziția socialiștilor în raport cu cea declarată deja. Eu sunt departe de gândul că socialiștii, așa cum se zice, au mers la Moscova pentru a-și negocia pozițiile în perioada postelectorală, pentru că dacă astfel de negocieri, astfel de coordonări și au loc, cu siguranță nu în asemenea format, nu în fața a 35 de deputați”. Aceasta a declarat jurnalistul și comentatorul politic, Igor Volnițchi, informează OFICIAL.

„Mai degrabă, socialiștii au folosit această vizită sau o vor folosi pentru a pune o ușoară presiune pe celelalte partide parlamentare, pentru a le face mai conciliante, mai predispuse la compromis în cadrul discuțiilor ulterioare. Doar un mic instrument de presiune și nu cred că e vorba de ceva mai mult”, a mai adăugat el, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În același timp, Volnițchi s-a referit la situația blocului ACUM.

„Cei din Blocul ACUM sunt într-o situație deloc de invidiat, pentru că electoratul lor este constituit din trei părți – este electoratul unionist, este electoratul pro-european și este electoratul anti-oligarhic. Sunt trei segmente distincte și dacă unioniștii și cei care pledează pentru integrarea europeană a Republicii Moldova ar putea într-un fel înțelege acțiunile Blocului ACUM, care ar pune imediat capăt discuțiilor cu PSRM, atunci cei care reprezintă electoratul anti-oligarhic ar putea să nu înțeleagă acest lucru și noi am văzut și chiar s-a simțit o presiune oarecare după alegeri pe Blocul ACUM din partea acestei treimi a electoratului său, a exponenților acestei treimi, care au ieșit și într-o conferință de presă, au mai transmis și mesaje publice pe la televiziuni, pe Facebook, pe alte rețele de socializare și aceasta a creat o presiune anume pe Blocul ACUM. Rupând acum orice discuții cu cei din PSRM, Blocul ACUM riscă din nou să nu fie înțeles de minimum o treime din alegătorii săi. Înțelegând acest lucru, probabil cei din Blocul ACUM sunt foarte atenți cum gestionează situația care s-a creat”, a conchis el.

Mihaela Rotari 

Share