Cu 53 de voturi, Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgență

Cu 53 de voturi, Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgență

Începând cu 7 octombrie 2022, starea de urgență în Republica Moldova se prelungește cu încă 60 de zile. O hotărâre în acest sens a fost votată astăzi de Parlament, cu 53 de voturi, după ce Premierul Natalia Gavrilița a mers și a solicitat acest lucru, informează OFICIAL.  

Potrivit proiectului de hotărâre, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile și amenințările persistente ce vizează securitatea națională, precum și aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului.

Evoluțiile de ultimă oră a situației din regiune, condiționate de desfășurarea războiului din Ucraina, generează în continuare vulnerabilități la adresa securității frontierelor de stat ale Republicii Moldova. Printre amenințările principale, cu care se poate confrunta țara noastră în perioada imediat următoare, sunt: limitarea sau chiar sistarea furnizării resurselor energetice, creșterea exponențială a prețurilor acestora, extinderea zonelor afectate de război către hotarele Republicii Moldova, aplicarea armelor nucleare cu efect regional și global, sporirea fluxului de refugiați din Ucraina, dar și urmările declanșate de mobilizarea parțială anunțată de Federația Rusă.

Share