CSS a examinat declarațiile cu privire la Unirea RM cu România. Ce a stabilit

CSS a examinat declarațiile cu privire la Unirea RM cu România. Ce a stabilit

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS), au fost discutate acțiunile organizațiilor, partidelor și ale reprezentanților autorităților publice locale „cu privire la tentativele și provocările îndreptate spre lichidarea statalității RM, așa-numitele declarații cu privire la Unirea RM cu România”, informează Oficial.

Igor Dodon a declarat că, prin poziția majorității, CSS condamnă acțiunile întreprinse de către primarii și aleșii locali, de chemare la lichidarea statalității RM.

„În opinia CSS, această este o încălcare flagrantă a Constituției RM. De asemenea,  CSS propune modificarea legislației penale pentru a include prevederi clare de răspundere penală pentru astfel de acțiuni. În timpul cel mai apropiat o astfel de modificare a legislație va fi prezentată Parlamentului. Mai mult ca atât, CSS este profund îngrijorat de posibile acțiuni de destabilizare care ar putea să aibă loc în perioada 24-27 martie 2018. Transmitem un mesaj organelor competente să se autosesizeze pentru că informațiile prezentate de cei care se acoperă cu mesaje unioniste patriotice vor să vină la Chișinău și să facă destabilizări în perioada 24-27 martie. Eu sunt categoric împotriva unor astfel de acțiuni”, a precizat Dodon.

Potrivit lui, autoritățile nu vor permite destabilizarea. „Dacă cineva își pune în gând să facă și vină cu astfel de acțiuni va fi penalizat dur, iar pentru cei care au aprobat astfel de declarații și continuă să o facă – vor fi prevederi legale penale și veți răspunde în fața legislației. Constituția prevede foarte clar că orice acțiuni care duc la lichidarea statalității, suveranității, integrității teritoriale sunt anti-constituționale”, a punctat șeful statului.

De asemenea, Igor Dodon a mai spus că, în timpul cel mai apropiat, va adresa o scrisoare Organizației Națiunilor Unite, dar și Consiliului Europei, în cadrul căreia RM este membru, pentru a afla poziția lor vizavi de unele legi aprobate de Parlamentul României, acțiuni care prezintă riscuri pentru statalitatea RM.

Doina Secrieru

Share