CRJM: Statul nu poate favoriza un cult religios

CRJM: Statul nu poate favoriza un cult religios

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) afirmă că inițiativa ce prevede donarea de facto a Blocului 2 al Bibliotecii Naționale către Mitropolia Basarabiei este discriminatorie, informează OFICIAL.

Potrivit organizației, statul nu poate favoriza un cult religios, fapt menționat expres de Curtea Constituțională.

„Transmiterea unui bun valoros doar către un cult religios constituie un tratament preferențial și reprezintă o formă de discriminare, intezisă de Constituție.

Legea Nr. 125 privind libertatea de conştiinţă, de gândire şi de religie prevede foarte clar că toate cultele religioase sunt egale în drepturi în fața legii și a autorităților publice. Articolul 2 prevede că prin discriminare se are în vedere inclusiv orice preferință în drepturi și beneficii.

Retrocedarea invocată de parlamentari nu este prevăzută în legislație. Legea privind reabilitarea victimelor represiunilor politice, invocată de mitropolie, indică foarte clar că de ea beneficază doar persoanele fizice care au fost supus represiunilor politice. Mitropolia Balasarabiei nu poate obține astfel de beneficii în temeiul acestei legi.

Mai mult, clădirea Bibliotecii Naționale este monument național”, se spune într-un comunicat de presă al CRJM.

Argumente suplimentare pot fi găsite în scrisoarea deschisă înaintată de mai mulți activiști și reprezentanți ai societății civile (https://platzforma.md/arhive/392445). De asemenea, a fost lansată și o petiție pe care o puteți semna aici: https://www.petitieonline.com/393706?u=569412

Share