Corupția politică și electorală va fi sancționată mai dur

Corupția politică și electorală va fi sancționată mai dur

În ședința plenară din 3 decembrie, cu 85 de voturi a fost aprobat în prima lectură un proiect de lege, care prevede modificarea unor acte normative și are scopul de a revizui legislația penală și contravențională, în vederea eficientizării mecanismelor de prevenire, investigare și sancționare a corupției politice și electorale, transmite OFICIAL.

Potrivit unui comunicat, documentul urmărește îmbunătățirea legislației, pentru organizarea și desfășurarea  corectă și liberă a procesului electoral. Inițiativa vizează aspecte precum utilizarea abuzivă a resurselor administrative în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor spre secțiile de vot și implicarea organizațiilor necomerciale în campania electorală.

Astfel, printre modificările operate la Codul penal al Republicii Moldova se regăsește majorarea sancțiunilor pentru împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral. De asemenea, Codul penal se va completa cu un articol care vizează finanțarea ilegală a partidelor politice, a concurenților electorali, a grupurilor de inițiativă sau a campaniilor electorale.

Proiectul de lege mai prevede modificarea Codului contravențional. Transportarea alegătorilor spre secția de vot, în ziua scrutinului, se va sancționa cu amendă de la 60 la 120 de unități contravenționale pentru persoanele fizice și de la 180 la 300 de unități contravenționale pentru persoanele juridice. De asemenea, va fi sancționată și organizarea transportării alegătorilor spre secțiile de vot. Totodată, va fi pedepsită contravențional și utilizarea discursului de ură și instigarea la discriminare.

Inițiativa legislativă examinată astăzi în prima lectură mai interzice candidaților să utilizeze resursele administrative, cum ar fi echipamente, mijloace și bunuri publice în campania electorală. În context, candidații nu vor avea dreptul să lanseze sau să participe la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public. În caz contrar, Comisia Electorală Centrală va adopta o hotărâre privind lipsirea partidului respectiv de dreptul la alocațiile de la bugetul de stat pentru o perioadă de la șase luni până la un an.

Proiectul de lege urmează să fie examinat în lectura a doua și va intra în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Share