Corman e sigur că noul Parlament va face asta!

Corman e sigur că noul Parlament va face asta!

Președintele Parlamentului Igor Corman a participat, ieri, la Comrat, la Conferința internațională științifico-practică: „20 de ani de la constituirea UTA Găgăuzia”.

Președintele Parlamentului a vorbit despre cooperarea cu reprezentanții Adunării Populare pe durata mandatului său, rezultatele Grupului de lucru pentru examinarea problemelor ce țin de executarea prevederilor constituționale referitoare la statutul UTA Găgăuzia, dar și despre modernizarea Republicii Moldova, inclusiv a autonomiei, și creșterea nivelului de trai a tuturor cetățenilor țării noastre.

„Sunt sigur că în cadrul unui dialog pozitiv noul Parlament va duce până la capăt inițiativa de modificare a celor 20 de acte legislative propusă de Grupul de lucru care a examinat mai multe aspecte importante ce țin de compatibilitatea și aplicarea prevederilor constituționale referitoare la statutul UTA Găgăuzia”, a precizat șeful Legislativului. Igor Corman a mai adăugat că Oficiul teritorial de informare a Parlamentului, deschis în luna mai la Comrat, împreună cu Președintele Parlamentului Turciei, are menirea de a contribui și la consolidarea relațiilor cu Adunarea Populară.

Referindu-se la dezvoltarea țării, Igor Corman a subliniat că Republica Moldova are nevoie de relații bune atât cu vecinii din Vest, cât și din Est. Șeful Legislativului a menționat că Acordul de Asociere constituie o foaie de parcurs pentru modernizarea Republicii Moldova, cu sprijinul țărilor europene. Este vorba și despre respectarea principiilor democratice, a statului de drept şi a bunei guvernări, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor etnice. „Acest parteneriat nu trebuie să vină în contradicție cu relațiile noastre cu alți parteneri importanți din est, din spațiul CSI, inclusiv Federația Rusă.” Președintele Parlamentului s-a arătat încrezător că dificultățile pe care le avem în prezent vor fi depășite, dacă va exista o poziție comună în Republica Moldova.

Igor Corman a mai declarat că evoluțiile din regiune impun politicienilor și autorităților din Republica Moldova o mai mare responsabilitate pentru faptele și mesajele pe care le promovează, pentru menținerea păcii și stabilității în societate.

„Este important să înțelegem că modernizarea Republicii Moldova, inclusiv a autonomiei, și ridicarea nivelului de trai a tuturor cetățenilor nu se importă și nu pot fi făcute de alții. Putem fi sprijiniți de parteneri din afară, dar totul este în mâinile noastre”, a subliniat Igor Corman, îndemnându-i pe toți să muncească în această direcție. „Trebuie să ne adaptăm cu toții la noile condiții, să devenim mai activi, mai competitivi, mai creativi, atât la nivelul central, cât și local. Iar succesul acestui proces depinde în mare măsură de comunicare și dialog, care presupune toleranță, înțelegere și bună credință. Aceasta se referă și la relațiile dintre autoritățile centrale și din autonomia găgăuză”, a menționat Președintele Parlamentului.

La eveniment au mai participat ex-Președinții Republicii Moldova, Petru Lucinschi și Vladimir Voronin, deputați în Parlamentul Republicii Moldova și ai Adunării Populare, reprezentanți ai autorităților locale, ai organizațiilor internaționale și ai corpului diplomatic acreditat în țara noastră.

Mihaela Rotari

Share