Copreședinții Comisiei interguvernamentale mixte moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice și comerciale s-au întâlnit la Odesa

Copreședinții Comisiei interguvernamentale mixte moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice și comerciale s-au întâlnit la Odesa

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, copreședintele Comisiei interguvernamentale mixte moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice și comerciale, Oleg Serebrian s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Viceprim-ministrul, ministru pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, copreședintele comisiei din partea Ucrainei, Iryna Vereshchuk. Întâlnirea a avut loc la Odesa, șefii celor două delegații fiind însoțiți de factori de decizie din mai multe instituții de profil din cele două țări.

În cadrul reuniunii au fost abordate subiecte ce țin de cooperarea bilaterală în domeniul energetic, livrarea gazului, includerea în sistemul european de infrastructură terestră și feroviară. La fel, a fost convenită intensificarea și aprofundarea parteneriatelor dintre serviciile vamale și poliția de frontieră, ceea ce va permite creșterea fluxului de mărfuri în punctele de trecere între cele două țări, precum și sporirea calității serviciilor prestate cetățenilor care traversează frontiera. În prezența copreședinților a fost semnat un acord bilateral în domeniul controlului fitosanitar dintre Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova și instituția omoloagă din Ucraina.

În încheiere, părțile au convenit asupra convocării la Chișinău a următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale mixte moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice și comerciale în a doua jumătate a anului 2024.

Share