Copiii refugiaților din Ucraina pot studia în instituțiile de învățământ din țară. Precizările ministrului Educației

Copiii refugiaților din Ucraina pot studia în instituțiile de învățământ din țară. Precizările ministrului Educației

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, spune că toți copiii ucraineni pot beneficia de dreptul la educație în instituțiile de învățământ din țară, transmite OFICIAL.

Anatolie Topală a spus că la Minister a fost creat un grup de lucru care are menirea să consolideze eforturile pentru a acorda sprijin copiilor refugiaților: acces la educație, consiliere psihologică.

„În țară avem profesori care pot preda în limba ucraineană. La moment avem circa 48 mii de copii refugiați. Au fost depuse până acum 75 cereri pentru înscrierea la educație timpurie și 631 cereri de școlarizare temporară: în clasele I-IV – 307 cereri, V-IX – 302 cereri, X-XII – 22 cereri. 37 solicită limba de predare să fie româna, 40 limba ucraineană și 554 limba rusă”, a spus Anatolie Topală.

Ministrul a spus că toți copiii care vor să frecventeze instituțiile de învățământ o pot face ca audienți, fără să fie necesară școlarizarea. De asemenea, dacă nu se cunoaște situația academică a elevilor, se vor crea anumite modalități de evaluare a copiilor.

Cât privește încadrarea la studii superioare, ministrul Topală a spus că orice student poate obține cursuri de mobilitate academică, chiar dacă nu dețin actele necesare. Universitățile vor încheia contracte individuale cu acești studenți, iar taxele vor fi suportate de instituțiile de învățământ, în limita bugetelor.

Cristina Parfeni

Share