Convenția Euro-Unionistă își va regândi modul de abordare a scrutinului electoral

Convenția Euro-Unionistă își va regândi modul de abordare a scrutinului electoral

Convenţia Euro-Unionistă din Republica Moldova susține că, după 27 de ani de Independenţă a țării, românii de la est de Prut, „cei care constituie o majoritate absolută de peste 80 % din populaţie, riscă să treacă iarăși prin calvarul umilințelor și a marginalizării totale din viața politică, instituțională, publică și socială”. 

După cum informează Oficial, într-o declarație pentru presă, Convenţia Euro-Unionistă susține că, acest sistem electoral, lipsit în mod intenționat de turul doi, nu poate fi nici democratic, nici reprezentativ.

„Conștienți că alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 ar putea culmina cu preluarea totală a puterii politice în Republica Moldova de către partidele antiromânești, un grup de 77 de fruntaşi ai Mişcării de Renaştere şi Eliberare Naţională, printre care şi 20 de votanţi ai Declaraţiei de Independenţă, au semnat, Manifestul Mişcării Civice Europene, care îşi propunea drept scop major unificarea forţele proeuropene, unioniste şi antioligarhice. Cu mare regret „partidele proeuropene, antioligarhice și unioniste” au torpilat metodic procesul de unificare a dreptei politice. Ideea cu Lista Naţională a fost torpilată, iar unificarea tuturor forțelor euro-unioniste într-un singur bloc electoral a fost diminuată și confiscată de două partide, fără șanse reale de a câștiga alegerile. Luând în calcul că partidele declarate unioniste și-au trădat alegătorii și au pierdut orice posibilitate reală să intre în viitorul legislativ, în numele societăţii civile, am lansat ideea constituirii unui pol puternic românesc, capabil să mobilizeze electoratul decepționat și să promoveze în Parlament o fracţiune unionistă cu 20-30 de mandate”, se spune în declarație.

Totuși, potrivit lor, pe interior, în pofida înțelegerilor prealabile și în contradicție cu Acordul de constituire a Convenției, proiectul a început să fie subminat de către liderul Partidului Național Liberal, care insista cu tot dinadinsul să fie interfaţa Convenţiei.

„Mai mult, acest lider a continuat în luările sale de poziție publică să-l atace fără scrupule pe ex-președintele României Traian Băsescu – o figură emblematică a ideii unioniste în R. Moldova. Acceptarea unui asemenea comportament ar fi dus inevitabil la compromiterea și prăbușirea Convenției, proiect care nici pe departe nu se reduce doar la un obiectiv electoral. Consiliul Convenţiei nu a acceptat acest comportament iresponsabil şi partidul respectiv s-a desprins. În situaţia nouă care s-a creat după retragerea PNL, Convenţia Euro-Unionistă din Republica Moldova se vede nevoită să regândească modul de abordare a scrutinul electoral și își va anunța poziția oficială față de alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, în timpul cel mai apropiat, la o conferinţă de presă”, se mai spune în declarație.

Andriana Cheptine

Share