Consultări politice interministeriale moldo-austriece: Discuțiile s-au axat pe relațiile bilaterale

Consultări politice interministeriale moldo-austriece: Discuțiile s-au axat pe relațiile bilaterale

La Ministerul Federal pentru Afaceri Europene și Internaționale al Republicii Austria s-au desfășurat consultările politice interministeriale moldo-austriece, delegația MAEIE fiind condusă de către secretarul de stat Vladimir Cuc, iar cea austriacă – de către ambasadorul Gregor W. Kössler, director politic în cadrul MAE federal austriac. Agenda de discuții a inclus subiecte de actualitate, inclusiv din perspectiva relațiilor bilaterale, evoluțiile situației regionale, asistența de dezvoltare pentru Republica Moldova, cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, precum și alte subiecte de interes comun.

În cadrul consultărilor, părțile au reconfirmat caracterul dinamic al dialogului politic și disponibilitatea pentru consolidarea continuă a parteneriatului moldo-austriac, fiind discutate oportunitățile pentru contactele bilaterale la nivel înalt.

În același context secretarul de stat a informat partea austriacă despre viziunile Republicii Moldova referitor la Summit-ul Comunității Politice Europene care va avea loc pe 1 iunie în țara noastră.

Diplomatul moldovean a informat despre stadiul actual al eforturilor Republicii Moldova în procesul de aderare la UE. În acest sens au fost comunicate progresele în realizarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene din iunie 2022, cât și cu referire la agenda de reforme sistemice asumate de Guvernul Republicii Moldova. A fost solicitat sprijinul Austriei pentru agenda europeană a Republicii Moldova.

De asemenea, oficialii s-au referit la importanța eforturilor comune de promovare și extindere a domeniilor de cooperare între Republica Moldova și Republica Austria, prioritar, cooperarea comercial-economică, cu accent pe agricultură, etc

În cadrul discuțiilor, șeful delegației Republicii Moldova a mulțumit părții austriece pentru sprijinul acordat prin intermediul instrumentele de asistența bilaterala, inclusiv proiectele implementate în Republica Moldova în diverse domenii.

Discuțiile s-au concentrat și asupra situației de securitatea regională si impactului războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra Republicii Moldova, precum și a provocărilor complexe de securitate cu caracter hibrid cu care se confruntă Republica Moldova. Au fost exprimate mulțumiri pentru asistenta acordata de Austria în gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina.

Un subiect aparte a vizat interesul reciproc pentru consolidarea colaborării celor două țări și sprijinului reciproc pe platforme internaționale și regionale, precum ONU, Consiliul Europei. O atenție specială a fost acordată situației în cadrul OSCE, secretarul de stat reconfirmând aprecierea pentru eforturile Organizației facilitatea procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Austria în calitate de țară-gazdă oferă o atenție specială funcționalității Organizației.

Share