Constatările Promo-LEX despre ultima ședință din sesiunea primăvară-vară a Parlamentului

Constatările Promo-LEX despre ultima ședință din sesiunea primăvară-vară a Parlamentului

Ultima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de primăvară s-a remarcat „tradițional” prin unele carențe în asigurarea transparenței decizionale, dar și în mod pozitiv prin votarea în consens a unor proiecte de lege. Astfel, cu votul majorității parlamentare și al opoziției au fost aprobate patru proiecte de acte normative din domeniu juridic, al agriculturii și industriei alimentare și al protecției sociale. Constatările au fost făcute de Asociația Promo-LEX, informează OFICIAL.

Potrivit experților, transparența decizională a fost afectată în cazul a 10 proiecte (34% din totalul proiectelor examinate) prin nepublicarea unor acte precum: corapoartele Comisiilor (1), avizul Direcției General Juridice (1), analiza impactului de reglementare (1), rezultatele consultărilor publice (2), rezultatele expertizelor și cercetărilor (21), proiectul de lege ajustat pentru lectura a doua (5) și avizele diferitor instituții (ANSA, CSM, CSJ, MF).

Totuși, unele acte aferente proiectelor examinate în ședințe, în cele mai frecvente cazuri, rapoartele comisiilor și avizele asupra proiectelor sunt publicate pe pagina web în ziua ședinței, fie în timpul examinării proiectelor sau chiar ulterior votării proiectelor. La această ședință, în cazul a 19 proiecte (65% din numărul proiectelor votate) actele aferente au fost publicate în timpul examinării, și anume: 17 rapoarte ale comisiilor permanente, un coraport, 3 avize ale DGJ și 2 amendamente.

„Un alt aspect care a marcat această ședință se referă la faptul că în cazul a 16 proiecte de lege a fost restricționat dreptul deputaților, a comisiilor permanente și a fracțiunilor parlamentare de depunere a amendamentelor în termenul de 30 de zile după primirea proiectelor, conform art. 59 alin. (1) din Regulamentul Parlamentului” – a subliniat organizația.

Promo-LEX a remarcat că, în ultima ședință plenară a Parlamentului, cu o zi înainte de startul perioadei electorale pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie 2024, a fost votat și proiectul de lege nr. 235 prin care a fost suplinit Codul contravențional cu norme care prevăd sancțiuni pentru coruperea electorală pasivă. Promo-LEX susține introducerea sancțiunilor contravenționale pentru a responsabiliza și alegătorii dar și alți actori electorali, și a propus un șir de recomandări de îmbunătățire a proiectului, o parte din acestea fiind luate în calcul de către Parlament.

Share