Constatările OSCE/ODIHR: COVID-19 nu a afectat pluralismul politic. Autoritățile au reușit să dea dovadă de o activitate eficientă

Constatările OSCE/ODIHR: COVID-19 nu a afectat pluralismul politic. Autoritățile au reușit să dea dovadă de o activitate eficientă

Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) a prezentat concluziile privind alegerile prezidențiale din R. Moldova, în urma constatărilor observatorilor, transmite OFICIAL.

Concluziile au fost prezentate de șefa Misiunii, Corien Jonker.

„Misiunea s-a aflat 6 săptămâni în țară cu o echipă din 10 membri în Chișinău și 22 observatori pe termen lung în țară. Am anticipat că în cadrul alegerilor vom fi însoțiți și de alți observatori pe termen scurt, dar pandemia a discutat regulile sale.
Am urmărit procesul electoral.

Prima rundă a fost organizată în manieră profesională, sunt anumite lacune în legislație care au subminat eficiența procesului. A avut loc o campanie competitivă, alegătorii au avut cui să-și acorde votul. Polarizarea politică și controlul mass-mediei au rămas o îngrijorare pentru noi.

Au existat unele observații privind transportarea organizată a alegătorilor. COVID-19 nu a afectat pluralismul politic. Autoritățile au reușit să dea dovadă de o activitate eficientă.

Am observat că, CEC a inclus în proces doar bărbați, iar la nivel local în birourile secțiilor de votare au fost predominat femei. Legislația are anumite lacune privind înregistrarea candidaților, finanțarea campaniei și disputele electorale.

Unele reguli introduse de CEC au fost criticate ca fiind partizanat și au umbrit procesul electoral.

Campania a fost una competitivă, au există acuzații privind intervenția străină în proces. Pentru regiunea transnistreană procesul electoral a fost bine organizat, dar în anumite raioane observatorii au constatat cum alți observatori duceau evidența alegătorilor și a vehiculelor din apropiere”, a spus șefa Misiunii.

Cristina Parfeni

Share