Constantin Codreanu: „Încă o problemă rezolvată în beneficiul românilor: am extins valabilitatea pașapoartelor electronice de la 5 la 10 ani”

Constantin Codreanu: „Încă o problemă rezolvată în beneficiul românilor: am extins valabilitatea pașapoartelor electronice de la 5 la 10 ani”

Deputatul PMP din Parlamentul României, Constantin Codreanu, Președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a anunțat despre extinderea termenului de valabilitate a pașapoartelor electronice de la 5 la 10 ani, așa cum este în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, informează Oficial.

„Amintesc că la 28 iunie 2017, în calitate de inițiator, am depus, împreună cu alți 103 colegi deputați din toate grupurile politice parlamentare, un proiect de lege în acest sens, după ce avusesem numeroase interpelări și întrebări parlamentare, declarații politice, întrevederi de lucru și consultări cu diverși funcționari guvernamentali și colegi parlamentari. Proiectul nostru s-a referit la modificarea și completarea articolului 18 al legii. Chiar dacă s-a opus o perioadă inițiativei noastre, alianța de guvernare a introdus ulterior un alt proiect având exact același obiect: extinderea de la 5 la 10 ani a termenului de valabilitate a pașapoartelor românești. M-am bucurat că astfel guvernarea mi-a dat dreptate într-o chestiune care transcende politicul, răspunzând interesului legitim al cetățenilor României, obligați până astăzi să-și preschimbe pașapoartele la fiecare 5 ani”, a declarat Codreanu.

În același timp, el comunică despre alte detalii, în acest sens.  „Românii din țară și cei din afara granițelor țării sunt acum în câștig. Valabilitatea pașapoartelor va fi egală cu cea a Cărților de Identitate. În plus, ei nu vor mai trebui să plătească de două ori acolo unde alți cetățeni europeni plătesc o singură dată. Iar aspectele financiare contează pentru românul de rând. Taxa de pașaport, stabilită de Compania Imprimeria Națională, este de 258 de lei. Și e una să plătești 258 de lei la fiecare 5 ani, și cu totul altceva să-i plătești statului acești 258 de lei o dată la 10 ani. Prin efectele ei practice, modificarea legislativă intrată în vigoare îi scutește în sfârșit pe români nu doar de costuri financiare suplimentare, ci și de o pierdere de timp prețios absolut nejustificată, mai ales dacă ne gândim la faptul că românii plecați la munci în străinătate își consumau o bună parte din concedii doar pe procedurile de preschimbare a pașapoartelor. Totodată, Serviciile Publice Comunitare pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple, confruntate cu insuficiență de personal, vor fi tot mai descărcate de sarcină administrativă și birocratică, activitatea lor decongestionându-se treptat”, a precizat el.

Mihaela Rotari 

Share