Consiliul Politic Național al PPDA și-a reconfirmat  deschiderea pentru un dialog politic de parteneriat cu celelalte forțe antioligarhice

Consiliul Politic Național al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, întrunit în ședință ordinară, a pus în dezbatere mai multe aspecte ale activității formațiunii, potrivit unui comunicat de presă.

 Atenția membrilor CPN a fost axată, cu preponderență, pe analiza rezultatelor privind participarea partidului în campania prezidențială în sprijinul candidatului comun și evoluția situației politice în țară în următoarele luni, disciplina de partid și necesitatea convocării Congresului extraordinar al Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr.

Președintele Andrei Năstase a apreciat implicarea membrilor și simpatizanților partidului în campania de promovare și susținere a candidatului forțelor antioligarhice, reiterând că decizia în cauză, generată de dorința sinceră a cetățenilor de a scoate țara din captivitatea regimului antipopular și criminal, a fost una necesară și asumată. Alegerile au demonstrat un lucru foarte important: în țară s-a creat o masă critică populară capabilă să opună rezistență regimului și instituțiilor capturate de gruparea condusă de Plahotniuc. A fost un test pe care cetățenii țării, inclusiv diaspora, l-au trecut cu demnitate.

Consiliul Politic Național al PPPDA a constatat că, deși s-a confruntat cu o campanie fără precedent de denigrare și dezinformare, de fraudare masivă și marginalizare cinică a cetățenilor din diaspora în a-și exercita dreptul constituțional la vot, mituire și obstrucționare a scrutinului, încrederea acordată candidatului comun susținut de Platforma Demnitate și Adevăr demonstrează coeziunea socială și determinarea cetățenilor de a apropia schimbarea.

În context, CPN al Platformei Demnitate și Adevăr a accentuat importanța consolidării structurilor teritoriale prin amplificarea activităților de creștere a rândurilor membrilor și susținătorilor formațiunii pe întreg teritoriul țării, inclusiv în UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană, prin curățarea de persoane întâmplătoare sau care urmăresc alt scop decât cel declarat în programul politic al formațiunii, dar și impunerea unui regim sever de respectare a disciplinei  de partid. Astfel, având la bază raportul Comisiei  de Etică și Arbitraj, Consiliul Politic Național a exclus din rândurile PPPDA câțiva membri ai formațiunii pentru acțiuni care au dăunat activității, prestigiului și unității partidului.

Consiliul Politic Național al Platformei Demnitate și Adevăr și-a reconfirmat  deschiderea pentru un dialog politic de parteneriat cu celelalte forțe antioligarhice, bazat pe încredere și onestitate. În același timp, PPPDA va rămâne fidel agendei sale politice, bazate pe realizarea revendicărilor populare, care includ, printre altele: anularea legii de punere a miliardelor furate pe umerii cetățenilor; ancheta internațională a jafului secolului; majorarea pensiei minime  până la minimum de existență; neadmiterea numirii în funcția de procuror general a unei persoane aservite politic; micșorarea tarifelor la energia electrică prin lichidarea schemelor de procurare a energiei electrice prin intermediul firmelor offshore, controlate de Șevciuc și Plahotniuc; promovarea mecanismului confiscării extinse a averii de la demnitarii, procurorii și judecătorii corupți; demonopolizarea pieții mediatice etc. În aceeași ordine de idei, Consiliul Politic Național solicită suportul societății civile, al cetățenilor și oamenilor de afaceri din țară și din diaspora, precum și cel al instituțiilor internaționale donatoare în vederea realizării de urgență a inițiativei Președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, privind constituirea fondului de susţinere a presei independente şi a libertăţii de exprimare și informare.

De asemenea, membrii Consiliul Politic Național au reiterat necesitatea insistării pe lângă instituțiile internaționale să ia atitudine promptă și fără compromis în cazurile de persecuție politică a membrilor si simpatizanților partidelor antioligarhice, precum și a politicienilor, avocaților, judecătorilor indezirabili regimului ilegetim cum ar fi dosarele politice ale protestatarilor, cazul Ana Ursachi, Renato Usatîi, Domnica Manole, ș.a.

„Având în vedere starea de captivitate a instituțiilor de drept ale R. Moldova, solicităm investigarea prioritară de către instituțiile internaționale abilitate a acțiunilor lui Plahotniuc, denunțat în mod public ca fiind comanditarul și beneficiarul jafului miliardului, a spălărilor de miliarde de dolari din Federația Rusă, precum și a tentativei de asasinat, cu respectarea tuturor drepturilor acestuia, garantate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Constituția Republicii Moldova”, spune PPPDA.

Doina Secrieru

Share