Consiliul Politic Național al Platformei DA s-a reunit pentru a începe pregătirile de prezidențiale

Consiliul Politic Național al Platformei DA s-a reunit pentru a începe pregătirile de prezidențiale

Consiliul Politic Național al Platformei DA s-a reunit pentru a analiza rezultatele alegerilor locale, a modifica componența Biroului Politic Național și a stabili perspectivele de viitor ale partidului, în special pregătirea de alegerile prezidențiale și cele parlamentare.

Principale concluzie a reuniunii CPN constau în faptul că Platforma DA a trecut un test politic și electoral extrem de important și a demonstrat societății că partidul are potențial și este capabil ca prin resurse modeste să obțină un scor decent. Atât la nivelul municipiului Chișinău, a suburbiilor, cât și la nivel de raioane și sate, Platforma DA a confirmat că are susținere politică, iar aleșii locali din partea partidului sunt gata să se dedice plenar pentru a munci în interesul locuitorilor.

De asemenea, s-a discutat despre situația politică postelectorală, în special dificultățile cu care se confruntă aleșii locali ai Platformei DA.

În acest context, Consiliul Politic Național își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că partidul de guvernământ obstrucționează validarea mandatelor mai multor primari, care au câștigat aceste alegeri. Această obstrucționare se face în mod ilegal, abuziv, cu încălcarea legislației electorale, fiind ghidată de interese politice de moment de către membrilor comisiilor electorale locale. Astfel de acțiuni abuzive sunt îndreptate nu doar împotriva aleșilor locali ai Platformei DA, ci și împotriva candidaților independenți, precum și altor partide politice pro-europene.

Președintele Platformei DA, Dinu Plângău:

„ În calitate, de partid care este atașat principiilor autonomiei locale, suntem dispuși să oferim din sursele proprii consultanță și reprezentare tuturor primarilor, inclusiv celor independenți care nu beneficiază de suport partinic pentru a-și apăra în instanțele de judecată mandatul care a fost obținut prin votul popular.

O altă situație scandaloasă se referă la crearea de ”coaliții monstruoase” în unele raioane. Un exemplu este coaliția dintre PAS și gruparea lui Nichiforciuc la Florești, prin care partidul de guvernământ a creat toate condițiile ca oamenii lui Nichiforciuc să acapareze conducerea raioanului. Un alt exemplu, este cel din Căușeni, acolo unde oamenii lui Nichiforciuc împreună cu cei de la PAS au încercat să-i fure mandatul primarului ales al orașului Căușeni, Anatolie Donțu. O situație similară este și cea de la Ștefan Vodă, acolo unde reprezentanții PAS refuză să facă coaliție cu Platforma DA și Liga Aleșilor Locali (LOC), preferând o coaliție cu PSRM, în pofida numărului suficient de voturi a partidelor democratice și pentru a face alianțe pro-europene.”

Platforma DA constată că se întâmplă și alte lucruri grave, cum ar fi șantajul aleșilor locali, coruperea politică pentru a obține voturile necesare pentru funcțiile de președinte sau vicepreședinte de raion.

Pornind de la cele enumerate mai sus, Platforma DA se adresează tuturor cetățenilor Republicii Moldova, instituțiilor statului precum și partenerilor externi, pentru a solicita următoarele:

–        Încetarea imediată a șantajului asupra aleșilor locali;

–        Oprirea tuturor tentativelor de corupere politică și subordonare partiinică a aleșilor locali;

–        Îmbunătățirea legislației electorale, care să nu mai permită reprezentanților partidelor politice să decidă discreționar asupra validării mandatelor primarilor aleși în orașe și sate;

–        Renunțarea la proiectul de Lege cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, prin care se urmărește acordarea unor împuternici discreționare ANI de a înceta mandatele aleșilor locali în orice moment. Îndemnăm majoritatea parlamentară să nu aprobe asemenea modificări, care vor duce la     dispariția autonomie locale, iar primarii ar fi în permamență dependeți de puterea centrală.

În cadrul lucrărilor CPN, s-a luat decizia de a delega Biroului Politic Național și Președintelui partidului de a depune toate eforturile pentru o alianță mai largă a forțelor pro-democratice și pro-europene în contextul campaniei electorale prezidențiale, care va avea loc în anul 2024. În acest sens, va fi inițiat un amplu proces de consultare cu alte partide extraparlamentare în vederea unei construcții electorale mai largi în jurul Platformei DA pentru identificarea unui candidat la funcția de Președinte al Republicii Moldova.

Share