Conducerea țării a felicitat angajații din sistemul de sănătate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății

Conducerea țării a felicitat angajații din sistemul de sănătate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății

Conducerea de vârf a țării a felicitat toți angajații din sistemul de sănătate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, transmite OFICIAL. 

În mesajul său de felicitare, Președintele țării, Igor Dodon, a menționat că, astăzi, mai mult ca oricând, urările și sentimentele exprimate prin intermediul unui mesaj de felicitare capătă o relevanță deosebită.

„Se face înțeles imperativul protejării sănătății fiecărei persoane, iar sensul expresiei „cea mai mare valoare și bogăție a unui om este sănătatea” devine tot mai profund perceput. Cu toții ne dorim să ne vedem sănătoși copiii, părinții, apropiații; ne dorim să muncim și să ne realizăm planurile; voim să ne fie țara bogată și prosperă ‒ iar pentru toate avem nevoie de sănătate. De aceea vin cu un sincer îndemn: aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor dragi!

Stimați medici, asistenți medicali, farmaciști, lucrători ai sistemului de sănătate, apreciez la superlativ efortul pe care îl depuneți în fiece zi, în special în această perioadă de mare nenorocire pentru lume. Ați reușit să transformați cunoștințele, experiența și dragostea față de oameni în devotament și sacrificiu spre binele societății, și, drept recompensă, aveți recunoștința fiecăruia dintre noi.
Pandemia zguduie tot mapamondul, blocând sisteme medicale și provocând un număr alarmant de decese. Din păcate, cursul firesc al vieții ne este afectat dramatic. Această criză care s-a instaurat ne determină să urmăm cu strictețe recomandările autorităților și să fim solidari cu abnegația și munca eroilor din prima linie. Sunt sigur că doar împreună, dând dovadă de maximă responsabilitate și conștiință civică, vom învinge virusul necruțător. Vă doresc sănătate tuturor!”, se spune în mesajul Președintelui țării.

De asemenea, cu un mesaj de felicitare a venit și Premierul țării, Ion Chicu, care a menționat că nici într-un an de când OMS a instituit această zi importantă în calendar, semnificația ei nu a fost atât de importantă și evidentă.

„În aceste zile și săptămâni oamenii de pe întregul glob înțeleg din nou adevărata valoare a sănătății. Dar și a medicilor și lucrătorilor medicali, care stau mereu de veghe pentru sănătatea noastră.  Tratamentul și grija care le demonstrați zilnic, dedicația față de meserie și profesionalismul Dumneavoastră sunt cheia încrederii că vom depăși acest pericol imens pentru umanitate – pandemia COVID19. Muncind zilnic, Dumneavoastră  colectați și examinați date, îmbunătățiți continuu capabilitățile de tratament și, drept rezultat, avem deja zeci de pacienți vindecați. În acest an, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca Ziua Mondială a Sănătății să fie dedicată asistenților medicali și moașelor pentru a accentua rolul lor în realizarea actului medical, dar și tuturor celor care stau la straja sănătății. Acum, probabil ca niciodată, toată societatea și toți liderii politici înțeleg cât de puțin timp și atenție au acordat sistemului de sănătate de-a lungul anilor. Cu toții înțelegem că sistemul de sănătate trebuie modernizat și trebuie schimbată atitudinea față de lucrătorii medicali. Omenirea a primit o mare lecție, pe care nu are dreptul să nu o însușească. Stimați lucrători medicali, Folosesc această ocazie pentru a confirma respectul față de devotamentul Dumneavoastră și Vă asigur de aprecierea înaltă a grijii de oameni pe care o demonstrați zi de zi. Datorită muncii Dumneavoastră suntem plini de încredere că vom depăși curând criza și vom reveni la ritmul normal al vieții. Vă dorim să aveți parte de sănătate și prosperitate în familii, să fiți mereu respectați, înțeleși și apreciați în societate!”, se spune în mesajul Premierului.

La rândul său, Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a menționat că situația creată în contextul COVID-19 a demonstrat prioritatea sistemului de sănătate publică. „De aceea, autoritățile Republicii Moldova, care promovează insistent valorile sociale, își vor activiza eforturile pentru a asigura un sistem de sănătate performant, capabil să răspundă necesităților curente și provocărilor cu risc sporit. Ne alăturăm la Mesajul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), îndemnând cetățenii să manifeste înțelegere și respect față de activitatea dificilă pe care o desfășoară lucrătorii medicali în aceste clipe. În  mare parte, de comportamentul nostru depinde eficacitatea eforturilor personalului medical și siguranța sistemului de sănătate. Trebuie să fim sinceri, corecți, responsabili și profund recunoscători tuturor lucrătorilor medicali pentru grija față de sănătatea și viața oamenilor – cele mai mari valori pe pământ”, se spune în mesajul Președintelui Parlamentului.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat:

„Dragi colegi,

Astăzi în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Sănătății, ziua când se vorbește poate mai mult despre importanța sănătății și a lucrătorilor medicali. În acest an, Organizația Mondială a Sănătății a dedicat această zi asistenților medicali și moașelor, cei care, de cele mai multe ori sunt și medici, psihologi, chiar și familie pentru pacienți, alături de ei fiind 24/24. În ochii lor trece viața, de la naștere și până la trecerea în neființă. Trecem acum printr-o perioadă complicată, când fiecare dintre noi a înțeles valoarea cuvântului sănătate, valoarea lucrătorilor medicali și valoarea sistemului de sănătate. Astăzi, lucrătorii medicali sunt în prima linie în lupta cu infecția COVID-19, lupta pentru viața și sănătatea oamenilor. Lupta, din care, doar împreună vom ieși învingători.

Dragi lucrători medicali, Îmi exprim recunoștința și Vă mulțumim pentru abnegație, profesionalism, devotament și grija pentru oameni. Aveți tot respectul și aprecierea întregii societăți și acum mai mult ca niciodată ne dorim ca imaginea lucrătorilor medicali din Republica Moldova să fie reabilitată”.

Cristina Parfeni

Share