Conducerea PDM, despre activitatea Guvernului: Oamenii care nu fac parte din partid sunt incomozi

Conducerea PDM, despre activitatea Guvernului: Oamenii care nu fac parte din partid sunt incomozi

Președintele interimar al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Monica Babuc, a făcut o retrospectivă a celor 100 de zile ale Guvernului Gavrilița prin prisma Raportului prezentat, transmite OFICIAL.

Monica Babuc a spus că guvernarea deține două instrumente importante pentru promovarea programului: susținerea unei majorități absolute și încrederea acordată de cetățeni, dar și suportul din partea partenerilor externi ai Republicii Moldova.

„Ne vom referi la criza energetică. Vom sublinia scumpirile în lanț care vor urma după majorarea tarifelor la gazele naturale. Este binevenit că Guvernul a găsit 1,6 miliarde de lei pentru compensare a plăților consumatorilor casnici. Experții afirmă că un consumator mediu va scoate 1 500 lei suplimentar la plata facturilor. Ne îngrijorează că nu s-a spus niciun cuvânt despre agenții economici și cum aceștia vor fi susținuți. Lipsa totală a suportului poate falimenta multe întreprinderi”, spune Monica Babuc.

Liderul PDM s-a referit și la majorarea pensiilor. „Este binevenit că nu mai sunt pensionari cu o pensie mai mică de 2 mii lei. Ce ne facem cu raportarea celor 2 mii lei la prețurile medii de consum, care au crescut în ultimele luni? Vom avea o rată a inflației de peste 10% și ne dorim ca Guvernul să identifice resurse pentru a reveni la unele plăți destinate pensionarilor ca ajutoarele de Crăciun, Paști și alte sporuri”, spune Monica Babuc.

O altă preocupare a fost valul pandemic. „Avem o rată de decese de 3 ori mai mare, autoritățile se bâlbâie la capitolul insuficiența de paturi, spitalele municipale bat alarma că paturi nu mai sunt, cele ale ministerului Sănătății spun că totul e bine. Campania de vaccinare stagnează”, punctează politicianul.

Babuc s-a referit și la problema agricultorilor. „E dificil să vedem cum vede guvernarea soluționare problemei motorinei pentru agricultori, care consumă 1/3 din această motorină, care a crescut de la 9 la 16 lei. Există riscul ca agricultorii să nu o poată procura și să se stopeze lucrările. Nedumerirea noastră ține și de micșorarea Fondului Ecologic Național și lipsa ședinței acestuia în teritorii”, mai spune democrata.

Ea s-a referit și la protestele Asociației Vânătorilor și Pescarilor, care nu pot obține permisiunea de a începe sezonul de vânătoare.

Monica Babuc a vorbit și despre concedierea oamenilor din instituțiile statului și înlocuirea acestora cu oamenii guvernării. „Oamenii care nu fac parte din partid sunt incomozi. Guvernarea a mărit numărul ministerelor și avem suplimentar 30 secretari de stat și 80 unități de personal care vor avea salarii. Majoritatea miniștrilor rămân a fi anonimi după 100 de zile. Lumea nu-i cunoaște, nu le cunoaște intențiile, realizările și nici numele. Dvs. ați creat o atmosferă de frică și blam în raport cu funcționarii publici, fără să aveți criterii clare de evaluare”, mai spune Babuc.

Totodată, politicianul s-a referit la lupta cu corupția, reforma Procuraturii, ANI.

„A spus și Președintele Comisiei de la Veneția că graba strică treaba. Show-urile cu mascații și încălcarea procedurilor și principiilor fundamentale ale procesului penal, pornirea dosarelor pe unor categorii anumite de persoane, suspendarea Procurorului general a stârnit reacții virulente în societate. Experții au criticat și modificările la Legea Procuraturii. Au fost scoși din sistem și oameni cu funcții de conducere de la MAI, ca să nu mai vorbim despre securitatea țării: Kulminski a demisionat, ședința în formatul „5+2” – amânată și nu s-a mai rezolvat problema răpirilor”, a spus Babuc.

Liderul interimar al PDM a mai spus că formațiunea își va continua misiunea de comunicare și suport cu cetățenii R. Moldova.

Cristina Parfeni

Share