Concluzie: Concurenții electorali au mobilizat foarte slab comunitatea romă la alegerile parlamentare
Concurenții electorali au mobilizat foarte slab comunitatea romă la alegerile parlamentare. Concluzia a fost făcută de Asociația „Tarna Rom” și Fundația Est-Europeană, în cadrul prezentării raportului II de monitorizare a implicării persoanelor rome la alegerile parlamentare, transmite OFICIAL.
Raportul a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit expertului Ion Duminică, datele raportului au fost colectate în perioada 21 ianuarie – 15 februarie și analizat sub 7 aspecte. „Primul aspect ține de implicarea în calitate de participanți la întrunirile publice în cele 44 de localități locuite de romi. Au fost atestate 15 adunări electorale în aceste comunități. Al doilea aspect ține de reflectarea problemelor cu care se confruntă persoanele rome în platformele electorale. Nici un concurent electoral nu abordează acest aspect. Al treilea aspect ține de persoanele rome delegate în grupurile de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidaților pe circumscripțiile uninominale. 11 persoane rome identificate, dintre care 3 se declară romi. Al patrulea aspect ține de persoanele rome delegate în calitate de persoane de încredere a concurentului electoral: 2 persoane depistate. Al cincilea aspect ține de reprezentarea persoanelor rome în Consiliile electorale de circumscripție – 2 persoane. Al șaselea – prezența în Birourile secțiilor de votare și al șaptelea aspect – gradul de reprezentare în listele concurenților electorali. Pe circumscripția națională – 3 candidați depistați, dintre care 1 se declară rom. În circumscripțiile uninominale – nici un om”, a menționat Ion Duminică.
La rândul său, experta Elena Sârbu a menționat că nici o femeie de etnie romă nu se regăsește pe listele naționale ale concurenților electorali și circumscripțiile uninominale, ceea ce duce la o discriminare dublă.
În Raportul III de monitorizare a incluziunii romilor la alegerile parlamentare, experții vor face și recomandările de rigoare.
Doina Secrieru