Concluzia ENEMO: Ziua alegerilor s-a desfășurat într-un mediu calm

Concluzia ENEMO: Ziua alegerilor s-a desfășurat într-un mediu calm

Misiunea de observare a alegerilor parlamentare anticipate ENEMO (Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor) constată că procesul electoral s-a desfășurat calm și fără incidente majore, transmite OFICIAL.

Misiunea este formată din 7 experți și 10 observatori internaționali constituită la 1 iulie curent. Până la 10 iulie, Misiunea a avut 738 întâlniri cu instituții și părți interesate. Observatorii au monitorizat 158 secții de vot sau 7,9%.

Misiunea va rămâne în țară până la încheierea procesului electoral. Raportul va fi emis în 60 de zile de la confirmarea rezultatelor.

Misiunea constată că scrutinul a avut loc în conformitate cu standardele internaționale. Alegerile au fost administrare eficient și transparent de administrația electorală. Ziua alegerilor s-a desfășurat într-un mediu calm, în ciuda unor incidente minore care au afectat procesul electoral.

În două secții de vot s-a depistat transportarea organizată a alegătorilor. Femeile au fost bine reprezentate în birourile secțiilor de vot. Mediul campaniei electorale a fost unui calm, dar mai agresiv în ultimele două săptămâni. Rapoartele financiare ale concurenților au fost depuse la timp.

Activitatea CEC a fost evaluată drept una eficientă, dar unele decizii au fost influențate politic.

Cristina Parfeni

Share