Conceptul de Strategie de Mobilitate – prezentat. Ministrul Dabija: Scopul nostru este să asigurăm dezvoltarea durabilă a sectorului de transport

Conceptul de Strategie de Mobilitate – prezentat. Ministrul Dabija: Scopul nostru este să asigurăm dezvoltarea durabilă a sectorului de transport

Lilia Dabija a declarat că domeniul transportului și infrastructurii de transport, în următorii 7 ani, se va dezvolta având la bază Strategia de Mobilitate, care stabilește politica Guvernului pentru dezvoltarea unui sistem de transport accesibil, durabil, interoperabil și sigur, în corespundere cu prevederile Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.

„Scopul nostru este să asigurăm dezvoltarea durabilă a sectorului de transport și a unui management eficient al domeniului. În acest sens, ne propunem să eficientizăm transportul de pasageri și marfă, să îmbunătățim infrastructura și conectivitatea rețelei strategice de transport a țării noastre la rețelele de transport internaționale, în special, rețeaua Trans-Europeană de Transport (TEN-T), a subliniat Lilia Dabija.

Ministrul a trecut în revistă și provocările, dar și constrângerile în asigurarea unei infrastructuri de transport modern, combinat, sigur și eficient. Printre acestea au fost menționate subdezvoltarea infrastructurii de transport, conjunctura actuală, cauzată de războiul din Ucraina, care a determinat o creștere substanțială a utilizării segmentului feroviar și naval, deficitul de finanțare pentru realizarea proiectelor de infrastructură etc.

La fel, ministrul a explicat criteriile, cărora urmează să corespundă sistemul de transport către anul 2030, acestea fiind:
• transport accesibil, durabil, interoperabil și sigur
• dezvoltarea durabilă a infrastructuri sigure și de înaltă calitate;
• consolidarea cadrului normativ și instituțional și fortificarea capacităților;
• asigurarea mobilității persoanelor și bunurilor în cele mai bune condiții sociale și de siguranță
• accelerarea digitalizării sistemelor de transport;
• trecerea la modele de transport prietenos mediului.

Strategia de mobilitate urmează să fie definitivată până la finele trimestrului III al anului curent, în comun cu Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor, Agenția Națională Transport Auto, Agenția Navală, Autoritatea Aeronautică Civilă, Agenția Feroviară; Agenția pentru Supraveghere Tehnică, Î.S. Calea Ferată din Moldova.

Conceptul Strategiei de Mobilitate poate fi accesat aici

Share