Comisiile juridice din Parlamentul Republicii Moldova și din Camera Deputaților a Parlamentului României vor colabora în vederea implementării unor reforme eficiente în domeniu

Comisiile juridice din Parlamentul Republicii Moldova și din Camera Deputaților a Parlamentului României vor colabora în vederea implementării unor reforme eficiente în domeniu

Astăzi, a avut loc prima ședință a Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova cu Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților a Parlamentului României. Oficialii au convenit să pună bazele unei colaborări pentru inițierea unor reforme în domeniu. În acest sens, urmează să fie create mai multe grupuri de lucru.

„Mai multe subiecte, cum ar fi cel care se referă la activitatea grefierilor și a asistenților judiciari, vor fi preluate de unii deputați din partea Comisiei juridice, numiri și imunități și alți colegi din Camera Deputaților. În așa fel, vom crea grupuri de lucru, care să ofere, timp de câteva luni, soluții comune. Procesul de armonizare a legislației este unul complex, dar noi vom beneficia de experiența României”, a menționat Veronica Roșca, vicepreședinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova.

Președinta Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților din Parlamentul României, Laura Vicol, și-a exprimat deschiderea de a oferi, în continuare, suport Republicii Moldova și a apreciat adoptarea inițiativei legislative, care prevede introducerea sintagmei „limba română” în toate actele normative din țara noastră.

„Am salutat cu sufletul această decizie istorică de a recunoaște limba română ca limbă oficială, pentru că ați reparat o minciună sovietică, ați îndreptat o nedreptate. Sunt extraordinar de mândră că ați reușit să faceți această modificare extrem de importantă pentru noi toți”, a menționat Laura Vicol, președinta Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților a României.

De menționat că astăzi a avut loc prima ședință comună a comisiilor juridice din legislativul din Republica Moldova și Camera Deputaților a României, de la constituirea Parlamentului de legislatura a XI-a. Anterior, au avut loc ședințe comune cu membrii Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului României.

Totodată, în cadru vizitei în Republica Moldova, membrii Comisiei juridice, de disciplină și imunități din Camera Deputaților a României au mai avut întrevederi cu Președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu membrii Comisiei politică externă și integrare europeană, ai Grupului parlamentar de prietenie Republica Moldova – România și cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Share