Comisia prevetting a finalizat evaluarea judecătorilor. Litvinenco: „Rata de promovabilitate e 18%. 5 din 28”

Comisia prevetting a finalizat evaluarea judecătorilor. Litvinenco: „Rata de promovabilitate e 18%. 5 din 28”

Comisia de prevetting a finalizat astăzi evaluarea tuturor judecătorilor care au candidat ca membri în CSM. Comisia a comunicat că încă 4 judecători nu au promovat evaluarea, informează OFICIAL.

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, din totalul de 28 de judecători care s-au înscris în acest concurs, doar 5 au promovat evaluarea.

„5 din 28. Rata de promovabilitate este de circa 18%, iar de nepromovare – 82%.

Știu că există rezerve față de acest exercițiu, atât din interiorul sistemului, cât și din afara lui. Dar acest lucru este firesc și semn că lumea nu este indiferentă față de procesele din justiție”, spune Litvinenco.

Ministrul a menționat că se pot trage anumite concluzii după aceste evaluări.

„1) Deși știam că situația în justiție este una gravă, acum avem întregul tablou și dimensiunile practice a acestei probleme.

2) Exercițiul de evaluare trebuie continuat. Cu o viteză mai mare, dar fără a reduce din calitate. Pentru aceasta, trebuie întreprinse acele acțiuni care să ne permită să ne mișcăm mai repede – mai multe comisii, secretariate cu mai mult personal, resurse mai multe etc.

3) Nu există o altă soluție de a curăța sectorul, decât avansarea evaluării externe extraordinare. Avem și responsabilități care recurg din statutul nostru de candidat la UE, dar pentru ca cetățenii să aibă cu adevărat încredere în Justiție, este nevoie de selecție riguroasă și calitativă a candidaților. Vom continua pe acest drum, fiindcă este singurul care va duce la curățarea Justiției”, a punctat Litvinenco.

Share