Comisia pentru Situații Excepționale recomandă prelungirea stării de urgență în Republica Moldova

Comisia pentru Situații Excepționale recomandă prelungirea stării de urgență în Republica Moldova

Din 4 iunie curent, starea de urgență ar putea fi prelungită pentru cel puțin șaizeci de zile.

În urma evaluării celui mai recent raport al Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), Guvernul va prezenta Parlamentului solicitarea de a prelungi starea de urgență în Republica Moldova pentru cel puțin două luni.

Raportul CSE menționează ca principal temei pentru prelungirea stării de urgență continuarea atacurilor armate ale Federației Ruse asupra țării vecine și probabilitatea foarte înaltă a contraofensivei forțelor armate ucrainene. Raportul CSE arată că se menține la un nivel înalt probabilitatea ca, la un moment dat, la granița de Est a Republcii Moldova, să se acumuleze un flux considerabil de locuitori ai Ucrainei, pentru a solicita adăpost în țara noastră.

Se estimează că, în astfel de circustanțe, numărul refugiaților în Republica Moldova și a celor care tranzitează teritoriul pentru a ajunge în UE ar putea să se încadreze între 200 și 500 mii persoane. Paralel, criza refugiaților ar putea fi exploatată și pentru provocări mediatice și încercări de a provoca tensiuni interetnice în Republica Moldova.

În acest context, dar și având în vedere menținerea provocărilor de natură energetică, hibridă, socială și de securitate, generate de războiul care încă se află în desfășurare în statul vecin, autoritățile au nevoie de menținerea mecanismelor și pârghiilor circumscrise stării de urgență, pentru a putea gestiona, în termene foarte restrânse, scenariile unor crize umanitare multiple.

Share