Comisia Națională pentru Integrare Europeană are noi membri

Comisia Națională pentru Integrare Europeană are noi membri

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a convocat, în această dimineață, Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE), pentru a aproba mai multe decizii ce vizează procesul de eurointegrare a Republicii Moldova, informează OFICIAL.

Maia Sandu spune că, componența Comisiei a fost extinsă, fiind invitați noi membri, reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile.

„Odată cu venirea lor, procesul de consultare și de coordonare a măsurilor de eurointegrare va deveni mai incluziv și va fi mai aproape de cetățeni”, spune Maia Sandu.

De asemenea, s-a discutat modificările propuse în cadrul consultărilor publice pentru completarea Planului de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

„Planul conține acțiuni care trebuie realizate în următoarele luni pentru a putea avansa în demersul nostru de aderare, în mai multe domenii:
Reforma justiției și combaterea corupției
Remedierea deficiențelor în legislația electorală;
Deoligarhizarea, consolidarea luptei împotriva crimei organizate și recuperarea activelor;
Consolidarea capacității administrației publice și gestionarea finanțelor publice;
Implicarea societății civile în procesele decizionale, precum și
Consolidarea protecției drepturilor omului și combaterea violenței de gen.

Planul a fost aprobat și va fi publicat după includerea modificărilor adoptate la ședința de azi. Tot astăzi am discutat mecanismul interinstituțional de coordonare a procesului de integrare europeană, care va fi definitivat de Guvern în următoarele săptămâni.

Integrarea europeană a Republicii Moldova este proiectul nostru de țară, pe care vom avansa în ritm susținut, în pofida circumstanțelor complicate în care ne aflăm în prezent. Vrem, astfel, să le oferim cetățenilor perspectiva unui trai mai bun și mai multe oportunități aici, acasă”, spune Președintele țării.

A fost extinsă componența Comisiei, în care au fost invitați să se alăture mai mulți reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile – nouă membri noi:

1.     Irina Vlah, guvernatorul Găgăuziei;

2.     Dmitri Constantinov, președintele Adunării Populare a Găgăuziei;

3.     Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul și vicepreședintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM);

4.     Viorel Furdui, directorul executiv al CALM;

5.     Iulian Groza, reprezentantul Platformei Naționale a Forumului societății civile a Parteneriatului Estic;

6.     Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea discriminării și asigurarea egalității;

7.     Dmitri Lecartev, administratorul Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova;

8.     Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova;

9.     Leonid Cerescu, președintele Confederației Naționale a Patronatelor din Moldova.

Share