Comisia „Laundromat”, despre impactul la nivel național al schemei de spălări de bani din 2010-2014 prin intermediul instanțelor judecătorești

Comisia „Laundromat”, despre impactul la nivel național al schemei de spălări de bani din 2010-2014 prin intermediul instanțelor judecătorești

Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Inga Grigoriu, președintele Comisiei „Laundromat”, a prezentat care este impactul la nivel național al schemei de spălări de bani din anii 2010-2014 prin intermediul instanțelor judecătorești, transmite OFICIAL.

În cadrul unui briefing de presă, Inga Grigoriu a spus că nu doar că a fost știrbită imaginea țării pe plan internațional, ci au fost constatate date și conexiuni privind utilizarea acestor bani și pe plan național, ce au generat după sine îmbogățiri ilicite, evaziuni fiscale, extrageri de numerar în proporții deosebit de mare care au servit, inclusiv și pentru corupere de demnitari de stat.

„Am analizat un fragment din această tipologie, care pe plan intern, a generat după sine, inclusiv și implicare în anumite decizii politice.

Astfel, printr-o tranzacție, în februarie 2014, compania „creditoare” pe care o întâlnim nu doar în această tipologie, CHESTER NZ LIMITED (organele competente, dar și presa de investigație pot stabili ușor apartenența acestei companii înregistrate în off-shore), din contul său curent, transferă mijloace bănești la contul deschis în banca vizată, în suma totala de cca 2,5 milioane EUR în adresa persoanei fizice nerezidente, cetățean al Ucrainei, PRYMAK Ludmyla, având ca destinație acordarea împrumutului în conformitate cu un contract încheiat între părți. Remarc aici că una dintre particularitățile acestei operațiuni constă în faptul că toți reprezentanții așa-numitelor companii creditoare, înregistrate în offshore, sunt cetățeni ai Ucrainei. Urmare a acestei tranzacții, prin banca comercială vizată, la data de 13.02.2014, Ludmylei PRYMAK i se eliberează mijloace bănești în numerar, în sumă de peste 1,8 milioane EUR”, a menționat Grigoriu.

Ulterior, deputatul a spus că, de către colaboratorii Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Centrului Național Anticorupție, Procuraturii Anticorupție, într-un safeu metalic al unei bănci comerciale, alta decât cea vizată în această schemă, au fost identificați în numerar banderolați (sigilați), mijloace financiare în sumă de 500 000 EUR, iar pe banderolă erau imprimate datele băncii de unde au fost extrași banii.

„Acest subiect este menționat și în prezent într-o cauză penală pe care o urmărim cu atenție, inițiată de Procuratură pe marginea coruperii unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova în anul 2014.

Analizând mișcările pe conturile bancare ale persoanei fizice nerezidente, PRYMAK Ludmyla, reprezentantul companiei înregistrate în Noua Zeelandă, CHESTER NZ LIMITED,  această persoană, pe lângă altele câteva, în anii de referință a extras în numerar 19,558,848.00 USD; 11,087,740.00 EUR; 27,955,851.00 MDL. Și alte persoane fizice nerezidente, prezente în tipologie, au extras în numerar sume în proporții deosebit de mari, de ordinul celor enunțate, iar una dintre ele în prezent este condamnată în Federația Rusă.

În continuare derivă întrebări ce vizează nu doar securitatea financiară, dar și cea națională: cum anume au fost integrate aceste mijloacele financiare extrase în numerar pe teritoriul R. Moldova, cum au urmărit instituțiile statului aceste acțiuni și ce măsuri concrete au fost întreprinse? În cadrul audierilor publice cu reprezentanții SPCSB, aceștia ne-au comunicat că o parte din acești bani au fost scoși prin segmentul transnistrean”, mai spune Grigoriu.

Totodată, deputatul a punctat că este important ca organele competente să continue investigațiile în acest sens.

Cristina Pendea

Share