Comisia „Laundromat” a finalizat raportul: S-a confirmat că…

Comisia „Laundromat” a finalizat raportul: S-a confirmat că…

Deputatul fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, Inga Grigoriu, președintele Comisiei de anchetă „Laundromat”, a prezentat Raportul Comisiei de anchetă, transmite OFICIAL.

Inga Grigoriu a menționat că Raportul a fost elaborat în termen, dar după mai multe evenimente pe scena politică nu a înregistrat Raportul.

Ea a spus că 4 membri au participat la audierea lui Veaceslav Platon, om de afaceri. „S-a constatat că Platon a relatat fragmentat cum a implementat schema de înstrăinare a mijloacelor financiare din Federația Rusă spre jurisdicții străine. A confirmat că, dacă nu se ieșea cu scandal, operațiunea ar fi continuat și acum. Trebuie de cercetat dacă prin alte bănci s-au făcut spălări de bani și cine sunt beneficiarii finali”, a spus Inga Grigoriu.

Deputatul a mai comunicat că pe parcursul anchetei s-au depistat alte scheme de spălări de bani.

„Raportul va fi făcut astăzi public și se bazează pe 4 piloni care au fost analizați și explicate evenimentele anilor de referință. Au fost atașate răspunsurile organelor competente. Schema se făcea prin intermediul instanțelor judecătorești cu bani din Federația Rusă prin tranzit în R. Moldova către alte state. Modificarea cadrului normativ a asigurat implementarea acestei scheme. Raportul stabilește alte conexiuni cu scheme de spălări de bani: atacuri raider,  jaful bancar, spălări de bani prin regiunea transnistreană etc.”, a spus Grigoriu.

Cristina Parfeni

Share