Comisia juridică, numiri și imunități a audiat membrii CSM, CSJ și a Curții de Apel Chișinău

Comisia juridică, numiri și imunități a audiat membrii CSM, CSJ și a Curții de Apel Chișinău

Astăzi, în cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități au fost invitați membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Președinții Curților de Apel și Președintele (interimar) al Curții Supreme de Justiție (CSJ), care au raportat despre problemele și blocajele existente la moment în sectorul justiției. La fel, au fost expuse o serie de activități recomandate pentru soluționarea acestora.

La ședință a participat și Ministrul Justiției, Fadei Nagacevshi, care a invitat participanții la consolidare și cooperare pentru a reuși depășirea crizei din sistemul judecătoresc.

Președintele Comisiei, Vasile Bolea a declarat că au parvenit mai multe scrisori la adresa comisiei în care s-au menționat problemele existente, or necesitatea deblocării activităților reprezentanților din sistemul judiciar este una stringentă, îndemnând la un dialog constructiv.

Participanții ședinței au subliniat că problemele cu care astăzi sistemul se confruntă stau la baza incapacității de organizare a Adunării Generale a Judecătorilor, care nu s-a desfășurat de mai bine de 2 ani. Soluționarea problemelor abordate ar contribui la eliminarea carențelor ce țin de colaborarea între judecători, eficientizarea conlucrării, votarea membrilor CSM, cât și alegerea membrilor Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor și Colegiul pentru Selecție și Cariera Judecătorilor.

Potrivit reprezentanților CSM, un blocaj în sistem este provocat și de expirarea termenului de 5 ani a judecătorilor, or aceștia nu pot fi numiți până la atingerea plafonului, precum prevede legea. O soluție de depășire a problemei, ar fi modificările legislative în acest sens, susțin specialiștii din domeniu.

În context, Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima a raportat că în cadrul acesteia la moment există 12 locuri vacante. Concursurile, însă nu se desfășoară, or colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor și Colegiul pentru Selecție și Cariera Judecătorilor nu este funcțional. De asemenea, 29 de candidați sunt în așteptarea concursului la Curtea de Apel.

Și președintele interimar al CSJ a subliniat că problema de bază este blocajul în activitate și imposibilitatea de adoptare a hotărârilor explicative a Plenului CSJ cât și a avizelor consultative.

Membrii Comisiei juridice, numiri și imunități au declarat că este nevoie de implicare și identificarea soluțiilor amiabile în a obține încrederea cetățenilor în justiție.

În final, s-a constatat că suplinirea funcțiilor vacante precum numărul de judecători ar fi unul dintre pașii necesari spre depășirea crizei, dar și  modificarea cadrului legal. Președintele Comisiei, Vasile Bolea a optat pentru stabilirea unor propuneri de comun acord, și probabilitatea de înaintare a unui proiect de lege în acest sens.

Mihaela Rotari

Share