Comisia economie, buget și finanțe a desfășurat consultări publice asupra unui proiect de lege care vizează controlul de stat asupra activității de întreprinzător

Comisia economie, buget și finanțe a desfășurat consultări publice asupra unui proiect de lege care vizează controlul de stat asupra activității de întreprinzător

Proiectul de lege care prevede modificarea unor acte normative în domeniul controlului activității de întreprinzător a fost supus, astăzi, consultărilor publice. Dezbaterile au avut loc pe platforma Comisiei economie, buget și finanțe, cu participarea deputaților, reprezentanților Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, ai Cancelariei de Stat, ai Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, ai asociațiilor de business și cei ai mediului de afaceri.

Proiectul își propune dezvoltarea unui sistem de control eficient și previzibil, reducerea poverii controlului și sancțiunilor inechitabile, precum și încurajarea investițiilor. Mai exact, modificările operate prevăd că antreprenorii vor putea să conteste deciziile de control în instanță, se introduc sancțiuni, în cazul abuzurilor din partea inspectorilor, și se îmbunătățește supravegherea internă a autorităților de control. De asemenea, va exista o delimitare clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori.

Alte prevederi ale proiectului se referă la planurile de control. Acestea vor fi unificate, ținând cont de tipurile diferite de agenți economici și de riscuri. În aceeași ordine de idei, vor fi revizuite condițiile pentru control inopinat și incluse temeiuri specifice pentru controlul asupra agenților economici care se eschivează intenționat de la controale. Noile reglementări oferă și posibilitatea suspendării termenelor de control în anumite situații, cum ar fi așteptarea rezultatelor testelor de laborator. Mai mult, organul de control, în cazul contravențiilor, va activa în calitate de agent constatator și va verifica strict doar informațiile sau obiectele necesare pentru constatarea contravenției și nu va avea atribuții largi de control.

De menționat că inițiativa legislativă, elaborată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru și al Programului USAID „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova”, a fost examinată și aprobată de Parlament în prima lectură.

Urmare a consultărilor publice de astăzi, propunerile la proiect, expuse de participanții la ședință, vor fi examinate de comisia parlamentară de specialitate, iar proiectul va fi propus spre adoptare în lectura a doua în plenul legislativului.

Share