Comisia de la Veneția, despre Legea Big Brother: „Dvs. decideți cum e mai bine”

Comisia de la Veneția, despre Legea Big Brother: „Dvs. decideți cum e mai bine”

Avizul Comisiei de la Veneția privind proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative și anume Legea Big Brother (nr. 161 din 13.04.02016), a fost prezentat astăzi, transmite Oficial.

Potrivit șefei Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Raisa Apolschii, proiectul a stârnit mai multe discuții și „prin prezentarea avizului și noilor modificări se vor diminua opiniile controversate din societate”.

Tatiana Chișcă, șefa diviziunii pentru instituții democratice și drepturi fundamentale din cadrul Secretariatului Comisiei de la Veneția, a menționat că efortul depus pentru îmbunătățirea cadrului legislativ a acestei Legi va spori efortul pentru lupta împotriva criminalității informatice.

„Merită efortul comun de a ne implica asupra dispozițiilor legislative care așteaptă de ceva timp. Vrem să vedem la Dvs. care este situația și ce s-a schimbat între timp. Comisia de la Veneția a acordat asistență legislativă mulți ani pentru Moldova. E important de precizat că, Dvs. decideți cum e mai bine”, a spus Tatiana Chișcă.

Astfel, modificările făcute în cadrul Legii se înscriu în Planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere pentru 2014-2016.

Proiectul a parcurs mai multe etape – de la segmentul protecției copiilor până la combaterea criminalității cibernetice. Astfel, se propune ca pedeapsa pentru pornografia infantilă să fie de la 3 la 7 ani. Codul propune un șir de garanții precum sunt cele de reglementare și mai multe proceduri de păstrare a corpurilor delicte și a organelor implicate în procesul penal. Codul prevede și posibilitatea depunerii unei plângeri. Se propune de introdus un articol în lege – percheziția informatică. Au fost luate în calcul propunerile parvenite după adoptarea Hotărârii de Guvern. Se propune abilitatea organelor de drept cu atribuții de efectuare a măsurilor speciale de investigații privind protecția copilului de abuzurile sexuale. Se mai propune de a extermina corespondența din cadrul infracțiunilor informatice.

Toate aceste prevederi vor fi supuse discuțiilor publice.

Doina Secrieru 

Share