(COMENTARIU) Lupt pentru ceea ce cred, cred în ceea pentru ce lupt

(COMENTARIU) Lupt pentru ceea ce cred, cred în ceea pentru ce lupt

Acesta e motto-ul de care mă conduc în viaţă şi am considerat necesar să scot în prim plan ideea respectivă în prezentul editorial, deoarece mulţi mă întreabă ce luptă intenţionez să duc în apropiatele alegeri ale primarului capitalei.

Cu riscul de a-i dezamăgi pe unii, voi menţiona că pe mine nu mă interesează lupta cu alţi candidaţi. În general, mie nu-mi place cuvântul „luptă” atunci când e raportat la persoane, ci doar la idealuri, idei, principii şi valori. Da, în aceste alegeri eu voi lupta, dar nu cu oameni şi nu împotriva a ceva, ci pentru ceva. Ce am în vedere, voi explica în rândurile de mai jos.

M-am înscris în cursa pentru Primăria Chişinău, pentru că nu-mi place cum sunt trataţi locuitorii capitalei în prezent. Oamenii nu sunt implicaţi deloc în administrarea Chişinăului, sunt ţinuţi departe de guvernarea municipiului. Şi acest lucru, în opinia mea nu este normal. Eu consider absolut greşită abordarea că oamenii contează doar în alegeri, că trebuie să-şi dea votul, să delege pe cineva care să-i reprezinte, iar următorii patru ani să fie spectatori pasivi. Eu îmi doresc ca locuitorii capitalei să fie nu doar furnizori de voturi, ci participanţi activi la toate procesele importante care au impact direct asupra vieţii lor.

De asemenea, mie nu-mi place cum a ajuns să fie tratat procesul de transparenţă. Intenţionat sau nu, oamenii sunt duşi pe o pistă greşită, fiindu-le impusă ideea că transparenţă este doar atunci când e vorba de utilizarea raţională a banului public. Părerea mea este că noţiunii de transparenţă trebuie să i se atribuie un sens şi o aplicare mult mai largă şi procesul trebuie să pornească de la adoptarea deciziilor cu impact public major. Transparenţa în utilizarea banului public e necesară, dar ea reprezintă doar vârful iceberg-ului, de aceea în aceste alegeri, dar şi ulterior, eu voi lupta pentru ca transparenţa să fie percepută şi aplicată mult mai larg decât în prezent.

Din alt unghi de vedere, eu îmi propun să aduc în valoare astfel de noţiuni ca şi „corectitudinea” şi „respectul faţă de alegători”. În alegeri, toţi aspiranţii la funcţia de primar şi de consilieri, promit că se vor dedica trup şi suflet soluţionării problemelor capitalei, dar, ajunşi în funcţii, fac mai mult politică decât administrare. Primăria, Consiliul Municipal trebuie să funcţioneze la turaţii maxime pentru cetăţeni, iar politica nu trebuie să-şi aibă locul în administraţia locală.

De asemenea, îmi displace enorm când profesionalismul e folosit ca paravan pentru promovarea intereselor partinice sau de alt ordin. Profesionalismul trebuie să fie piatra de temelie în administrarea capitalei, iar rolul de paravan care i se atribuie este unul umilitor. Pe durata campaniei electorale alegătorului trebuie să i se creeze toate condiţiile pentru a putea evalua obiectiv ofertele electorale, astfel încât să poată face o alegere maximal conştientă. Iar cei care se prezintă ca profesionişti, dar în realitate idee nu au ce înseamnă administrarea capitalei fac nimic altceva decât să inducă în eroare alegătorii. Şi aceasta, în opinia ea, este o lipsă de respect totală faţă de locuitorii capitalei.

Pentru mine alegerile pentru funcţia de primar al capitalei sunt o provocare. Nu o provocare din punctul de vedere al numărului de voturi pe care le voi acumula, dar din punctul de vedere al capacităţii de a promova viziuni, principii şi valori de care au atât de multă nevoie locuitorii capitalei. Le voi vorbi oamenilor despre implicare, transparenţă, profesionalism etc. În sensul în care înţeleg eu aceste noţiuni şi în sensul cum mi-aş dori ca ele să fie aplicate în administrarea capitalei. E ceea pentru ce voi lupta în aceste alegeri, căci, după cum spuneam în debutul acestui editorial: lupt pentru ceea ce cred, cred în ceea pentru ce lupt.

Adrian Albu, candidatul desemnat de PSRM pentru Primăria municipiului Chişinău

Share