Circa 100 de angajați ai Întreprinderii Municipale „Direcția Reparații și Construcții Drumuri” au venit la ședința Consiliului Municipal Bălți. Motivul?

Circa 100 de angajați ai Întreprinderii Municipale „Direcția Reparații și Construcții Drumuri” au venit la ședința Consiliului Municipal Bălți. Motivul?

Consiliul Municipal Bălți nu a putut să înceapă ședința la timp, din cauza prostiei administrației locale condusă de Alexander Petkov. Declarația a fost făcută de Maxim Moroșan, consilier municipal socialist.

Potrivit spuselor sale, „circa 100 de angajați ai Întreprinderii Municipale „Direcția Reparații și Construcții Drumuri” (DRCD), condusă de directorul interimar Cristina Sochirca, au venit la ședința Consiliului Municipal, cerând primarului să plătească datoriile Primăriei către întreprindere. Primarul, după ce a aflat că oamenii vor veni la primărie, a fugit de urgență în Polonia.

Astfel, potrivit directorului interimar, Cristina Sochirca, momentan Primăria nu a plătit circa 6 milioane de lei pentru serviciile prestate companiei. Aceștia sunt bani care ar trebui folosiți pentru a plăti salariile celor 210 de angajați ai întreprinderii, locuitori din Bălți, care își fac munca cu responsabilitate. Acești oameni nu trăiesc – ei supraviețuiesc cu salarii de 6-7 mii de lei. Și în același timp, primăria face totul pentru a împiedica până și aceste firimituri să ajungă la oameni, distrugând în mod deliberat întreprinderea”.

Socialistul a mai spus că, „Cristina Sochirca a subliniat, de asemenea, faptul că fostul manager, Maxim Calmățui, care a fost concediat din cauza falsificării documentelor, a comis fraude cu achiziționarea de echipamente. Așadar, potrivit directorului interimar al DRCD, vorbim de două achiziții în valoare de aproximativ 1 milion de lei – un bobcat și un cântar. În prezent, bobcat-ul din 2001, în valoare de 600 de mii de lei, nu a finalizat nicio lucrare și figurează ca stricat. Coincidență?

În plus, potrivit Cristinei Sochirca, întreprinderea este într-o stare groaznică – echipamentul este în paragină, unii muncitori nu au uniformă de lucru. Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla în 2 luni, așa cum încearcă acum să arate și să spună reprezentanții administratorului incompetent Petkov”.

Politicianul a mai declarat: „Ca răspuns la acuzațiile de neîndeplinire a obligațiilor, viceprimarul Ghenadie Șmulschi a venit cu critică. În opinia sa, acuzațiile sunt nefondate, iar compania a câștigat circa 20 de milioane din 2020! Wow! Dar că nimeni nu se gândește că au trecut 4 ani, timp în care este necesar să se plătească salariile și cheltuielile curente ale întreprinderii. Cristina Sochirca a explicat că, în acest moment, profiturile din eliminarea deșeurilor acoperă restul cheltuielilor companiei”.

„Eu, la rândul meu, am subliniat un punct important: orice întreprindere municipală care se confruntă cu ilegalitatea „deciziilor” locale poate conta pe ajutorul consiliului municipal”, a precizat Maxim Moroșan.

De asemenea, consilierul s-a adresat viceprimarului Șmulschi: „Sunteți în funcția dumneavoastră de 10 ani și sunteți responsabil pentru economia acestui oraș! Cum să nu știi de nelegiuirea continuă împotriva întreprinderii municipale, una dintre principalele și cele mai importante pentru Bălți! Sau ați uitat cum a spus Petkov în biroul său că va aduce întreprinderea în genunchi? Așadar, vă vom aduce în genunchi pentru tot haosul pe care îl creați! Nu mai falimentați în mod deliberat întreprinderile municipale”.

Share