Cine, totuși, poartă răspundere pentru starea lucrurilor din Republica Moldova?!

Cine, totuși, poartă răspundere pentru starea lucrurilor din Republica Moldova?!

Fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Iurie Țap, susține că dacă e să abordăm din perspectiva istorică, eșecul a fost generat de liderii alianțelor anilor 2010-2015, care au fost dominați de interese și orgolii.

„A urmat nimicnicia transfugilor de tot soiul și celora din Partidul Democrat care n-au avut caracter să se opună intereselor lui Plahotniuc. Sunt lucruri care trebuie să le spunem clar, or, astăzi vedem mulți ,,eroi”/,,salvatori” ai națiunii… Cât privește declarațiile lui Dodon în perioada de după 15 noiembrie … Iertată să-mi fie duritatea, dar, putem vorbi despre incompetență deplină, sau, mai degrabă despre manipulare crasă, or, îndobitocirea electoratului este șansa celor corupți și ipocriți…”, mai susține fostul parlamentar.

Totodată, Țap spune că intervențiile fostului președinte în administrarea treburilor publice (exemplu – criza pandemică) pot fi calificate ca un abuz al acestuia, dar și ca iresponsabilitate a prim-ministrului pretins tehnocrat, care, de facto, a admis intervențiile nejustificate/ilegale, de fapt în scopuri meschine/electoral.

În concluzie, fostul deputat declară: „Atât declarațiile fostului președinte, cât și pașii/acțiunile prim-ministrului și celor trei miniștri sunt ipocrite, or, asumându-și guvernarea trebuiau să manifeste responsabilitate, dar să nu fie clowni/păpuși docile, cel puțin, să realizeze mandatul așa cum prevede Constituția ,,Articolul 103. Încetarea mandatului (1) Guvernul îşi exercită mandatul pînă la data validării alegerilor pentru un nou Parlament.”, or responsabilitatea pentru starea de lucruri din țară le revine pe deplin din perspectiva unui guvern electoral, cu ,,program de activitate limitat de orizontul de timp al alegerilor prezidențiale”, dar și administrării defectuoase realizate în perioada de guvernare. De fapt, este o încercare disperată de a provoca haos din perspectiva viitoarelor alegeri anticipate și a invoca responsabilitatea Maiei Sandu, Președintelui Republicii Moldova învestit recent. Doar că, minciuna are picioare scurte, așa cum am demonstrat anterior…”.

În acest context, mai spune Țap, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuie să urmeze prevederile constituționale privind responsabilitatea puterii politice – fostei majorități oficiale PSRM/PD, dar și celei neoficiale PSRM/Dodon/Șor/Plahotniuc, încropită din interesele ascunse ale acestora, dar și să grăbească, în câmp legal, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate care să producă o nouă putere politică ce să-și revendice responsabilitatea pentru viitorul Republicii Moldova.

Doina Secrieru

Share