Cinci partide și-au unit forțele: Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică în ultimii 20 de ani

Cinci partide și-au unit forțele: Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică în ultimii 20 de ani

Cinci partide – Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova, Partidul Legii și Dreptății, Partidul Popular Socialist din Moldova, Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei și Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда», au semnat o declarație în legătură cu aprofundarea crizei energetice în Republica Moldova, informează OFICIAL.

Potrivit formațiunilor, Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică în ultimii 20 de ani, iar cetățenii și economia țării riscă să rămână în plină iarnă fără agent termic și electricitate. În rezultatul unei atitudini iresponsabile a Președintelui și Guvernului Republicii Moldova, care au tratat problema aprovizionării cu gaze naturale a țării în mod aventurier și neprofesional, iarna curentă a devenit o adevărată provocare pentru cetățeni și economia națională a țării.

„La 29 octombrie 2021 reprezentantul Guvernului Republicii Moldova, fără a avea împuterniciri legale, a semnat cu compania rusească „Gazprom” un protocol, care pune în pericol securitatea energetică și economică a statului nostru. În rezultatul acestor înțelegeri obscure și a semnării unui Contract de aprovizionare cu gaze naturale pe un termen de 5 ani, totalmente dezavantajos pentru țara noastră, achitarea livrărilor curente de gaze naturale devine practic imposibilă pentru consumatorii individuali, corporativi și instituționali din Republica Moldova. Aceasta, la rândul său, compromite achitarea la timp și în deplină măsură de către „Moldovagaz” a volumelor de gaze naturale livrate de către compania „Gazprom”. În rezultat, țara se află permanent sub riscul sistării aprovizionării cu gaze, cu consecințele grave corespunzătoare pentru cetățeni și economie.

Consecințele grave ale negocierilor defectuoase cu „Gazprom” sunt aprofundate și de acțiunile inadecvate întreprinse de guvern pentru a amortiza efectele creșterii tarifelor la gazele naturale și energia termică. Compensațiile derizorii și discriminatorii în raport cu cetățenii țării și lipsa oricărui suport pentru agenții economici din țară, transformă subiectul aprovizionării cu gaze naturale și energie termică într-o adevărată problemă de supraviețuire pentru oameni. Insuficiența alocărilor financiare din bugetul statului pentru instituțiile publice pun în pericol capacitatea acestora de a asigura regimul termic adecvat în școli, grădinițe, instituții medicale etc.”, se spune în declarație.

Partidele mai afirmă că instituirea repetată a stării de urgență în țară în legătură cu criza energetică actuală nu este însoțită de măsuri adecvate de suport financiar pentru populație și economia țării. Iar cheltuielile enorme de bani publici pentru procurarea unor volume de gaze deficitare sau pentru acoperirea unor datorii incerte, provoacă serioase semne de întrebare referitor la legalitatea și eficiența acestor cheltuieli. Mai ales, că miliardele de lei cheltuite din bugetul statului sunt însoțite de o lipsă totală de transparență în privința condițiilor contractuale de achiziție a gazului natural de la „Gazprom” și furnizorii alternativi.

În aceste condiții, cele cinci partide au comunicat:

„1. Facem apel către Președintele țării și autoritățile responsabile de buna funcționare a sistemului energetic al țării să manifeste atitudine responsabilă față de această problemă vitală pentru cetățeni și economia națională a Republicii Moldova și să asigure gestionarea eficientă a crizei energetice

2.Cerem autorităților statului sa depună eforturi pentru renegocierea contractului cu Gazpromul și micșorarea prețului gazului livrat Republicii Moldova.

3.Cerem instituirea unor mecanisme eficiente de compensare a creșterilor semnificative istorice de tarife la gazul natural și energia termică pentru cetățeni și economia țării, fără discriminare după sursa de energie termică sau teritorială.

4.Solicităm organelor de ocrotire a dreptului să dea o calificare corespunzătoare a acțiunilor exponenților Guvernului Republicii Moldova în procesul semnării Protocolului bilateral cu compania străină „Gazprom”, dar și a alocării de către Comisia Situații Excepționale a mijloacelor financiare bugetare pentru procurarea gazelor naturale de la furnizori alternativi în octombrie 2021, contrar prevederilor Hotărârii Curții Constituționale a Republicii Moldova din iunie 2020.”

Cristina Gurez

Share