Chiril Moțpan: Serebrian a făcut publică lașitatea noastră la nivel oficial
Fostul deputat Chiril Moțpan spune că, în contextul declarației vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, că este un om curajos și a făcut publică lașitatea noastră la nivel oficial, informează OFICIAL.
Fostul deputat punctează că fără ajutorul Chișinăului regiunea transnistreană n-ar avea șanse să supraviețuiască.
„Iar Krasnoselski, așa-zisul lider de la Tiraspol, joacă, din nou, pe slăbiciunea Chișinăului și acuză autoritățile moldovenești de necazurile lor, deși toate guvernările, inclusiv cea de astăzi, i-a oferit regimului separatist tot ce și-a dorit. Spre marea noastră dezamăgire, actuala guvernare a păstrat, se pare, și schemele de corupție care țin la suprafață economia tenebră a „găurii negre” din Europa.
Industria generatoare de milioane de dolari în bugetul separatist, inclusiv pentru întreținerea Armatei a 14-ea a Federației Ruse este alimentată cu gazul pe care îl achită cetățenii din dreapta Nistrului. Gazul rusesc, distribuit regimului separatist, este folosit nu doar pentru Uzina Metalurgică, dar și pentru producerea de cripto-valută, tehnica necesară în valoare de milioane de dolari fiind procurată de la offshore-ul „Goweb International”, înregistrat în Insulele Virgine Britanice, și adusă la Tiraspol prin contrabandă, nu fără sprijinul politicienilor corupți din timpul altor guvernări. Cumpărător a fost Societatea pe acţiuni „Tirsteklo”, fosta fabrică de sticlă de la Tiraspol, care aparține, astăzi, unor cunoscuți oligarhi ruși. Tot oligarhilor ruși, celor de la compania Inter RAO, care au preluat în mod fraudulos Centrala electrică de la Cuciurgan, achităm și pentru energia electrică”, spune Moțpan.
El se întreabă de ce Chișinăul nu recurge la abrogarea Hotărârilor de guvern – nr. 960/2017; nr. 1001/2001; nr. 815/2005 – care nu fac altceva decât să faciliteze și să legalizeze contrabanda prin segmentul transnistrean:
„Aceste hotărâri stabilesc o procedură simplificată de înregistrare a agenților economici din raioanele de est a Republicii Moldova la Agenția Servicii Publice. Odată înregistrați, acești agenți economici pot importa absolut orice, fără aplicarea taxelor vamale și fără aplicarea vreunor restricții (pot aduce piese uzate, bunuri expirate, medicamente interzise, etc.) Iar ulterior aceste bunuri sunt aduse, fără nicio problemă, pe malul drept al Nistrului. Taxarea mărfurilor importate de regimul de la Tiraspol ar aduce în bugetul public peste 4 miliarde de lei anual.
Sperăm că, totuși, odată cu intrarea României în zona Schengen, lucru care se va întâmpla neapărat, vom avea o frontieră securizată iar afacerile care subminează economia și pun în pericol securitatea națională vor fi date peste cap”, mai spune Moțpan.