Chicu: Pentru compensarea parțială a pierderilor suferite de agricultori în urma secetei și grindinei, Guvernul alocă la această etapă 300 milioane de lei

Chicu: Pentru compensarea parțială a pierderilor suferite de agricultori în urma secetei și grindinei, Guvernul alocă la această etapă 300 milioane de lei

Premierul Ion Chicu a anunțat că, anul 2020 a venit nu doar cu această pandemie, care a afectat toate domeniile vieții social-economice, dar și cu o secetă foarte severă, informează OFICIAL.

„Seceta hidrologică înregistrată în RM, în perioada septembrie 2019 – aprilie 2020 a provocat pierderi esențiale pentru aproape tot sectorul agricol al țării, iar culturile cerealiere de prima grupa au suferit cel mai mult. Acum când avem deja rezultatele preliminare ale recoltei, putem constata că evaluarea pierderilor efectuate de MADRM împreună cu secțiile agricole din raionale, pe parcursul lunilor mai și iunie, în mare parte confirmă ceea ce avem acum după recoltă. Putem constant că prejudiciul cauzat pentru semănăturile cu grâu depășește 700 milioane lei, orz – 100 milioane lei și rapiță – aproape 100 milioane. Din păcate, în afară de aceasta, mai multe culturi agricole au fost afectate și de ploile cu grindină”, a precizat Chicu.

Potrivit lui, în aceste condiții, Guvernul a venit cu inițiativa de a aloca la prima etapă 100 milioane de lei prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, pentru a acoperi parțial pierderile suportate de agricultori pentru terenurile însămânțate cu cereale de prima grupă și pentru culturile afectate de grindină.

„În acest sens, pentru a distribui acești bani, mâine în ședința Guvernului, va fi aprobat regulamentul de repartizarea a acestor mijloace. Plus, am luat decizia de a mai aloca din Fondul de intervenție al Guvernului alte 100 milioane lei pentru aceste scopuri”, a adăugat el.

Premierul a mai spus că, în pofida precipitațiilor pe care l-am avut în lunile mai-iunie, lipsa acestora în iulie compromite deja și culturile cereale din grupa II.

„Deja este clar că și aici va trebui să venim cu alocații financiare suplimentare, pentru a ajuta agricultorii. După evaluarea prejudiciului, Guvernul va mai realoca estimativ 100 milioane de lei. Astfel, pentru compensarea parțială a pierderilor suferite de agricultori în urma secetei și grindinei, Guvernul alocă la această etapă 300 milioane de lei”, a conchis Chicu.

Andriana Cheptine

 

Share