Chicu: În ziua de 14 decembrie cinstim eroismul persoanelor care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la centrala nucleară din Cernobîl

Chicu: În ziua de 14 decembrie cinstim eroismul persoanelor care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la centrala nucleară din Cernobîl

Prim-ministrul Ion Chicu a adresat un mesaj cu ocazia comemorării eroismului participanților la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, informează OFICIAL.

Iată mesajul Premierului:

„Stimați concetățeni,

În ziua de 14 decembrie cinstim eroismul tuturor persoanelor care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la centrala nucleară din Cernobîl. De fiecare dată, amintindu-ne de acest eveniment, trăim emoții de durere, regrete și, desigur, recunoștință profundă față de acei oameni care au luptat cu emisiile celei mai grave catastrofe nucleare din istorie.

Oamenii care au participat la operațiunile de lichidare a consecințelor avariei de la Cernobîl au săvârșit un adevărat act de eroism, sacrificându-și propria viață și sănătate pentru salvarea vieților omenești și a mediului înconjurător. La acele acțiuni au participat nu doar salvatori de profesie, dar și specialiști în diverse domenii, toți sacrificându-se în egală măsură pentru viitorul umanității. Peste 3500 de concetățeni de-ai noștri au participat la operațiunile de lichidare a consecințelor accidentului nuclear, dintre care astăzi sunt în viață doar 1986 de persoane.

Datorită sacrificului dumneavoastră au fost salvate zeci de mii de vieți de pericolul și consecințele contaminării radioactive. Astfel a fost posibil ca astăzi să avem generații de tineri și copii sănătoși. Astfel, ne-ați ajutat să protejăm ceea ce este mai scump pentru națiune. Cu toată recunoștința ne asumăm datoria morală față de Dvs., dar și angajamentul de a vă asigura securitatea socială necesară.

Deși pandemia în acest an a creat impedimente în dezvoltarea economică a țării, limitând posibilitățile financiare ale bugetului, totuși Guvernul a reușit să realizeze un șir de acțiuni pentru sporirea protecției sociale a veteranilor. Începând cu anul 2021, va fi majorată dublu alocația lunară pentru soții supraviețuitori ai participanților la lichidarea consecințelor avariei, și va constitui 500 lei. Este planificată și majorarea până la 500 lei a alocației lunare de stat pentru veterani. De asemenea, cu 100 de lei va crește alocația lunară pentru persoanele cu dizabilități provocate din cauza avariei de la Cernobîl, iar veteranii participanți la acțiunile de lichidare, neangajați în câmpul muncii vor beneficia de asigurare medicală gratuită. Totodată, este în proces soluționarea problemei privind legiferarea și repartizarea celor 80 de apartamente construite pentru participanții la lichidarea consecințelor avariei.

Acestea sunt doar câteva măsuri care au fost posibile de realizat în condițiile anului 2020. Și vă asigur că Guvernul rămâne ferm angajat în continuarea acestor acțiuni. Consider că aceasta este cea mai bună cale și modalitate de a spune ”Vă mulțumim”!

Suntem datori să cinstim memoria victimelor și a  veteranilor participanți la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl, îndeosebi în actuala perioadă zbuciumată din istoria omenirii.  Aduc sincere mulțumiri Asociației Obștești „Uniunea Cernobîl din Moldova” pentru activitatea pe care o desfășoară și pentru suportul acordat zi de zi veteranilor și familiilor acestora”.

Cristina Pendea

Share