Chicu – în vizită de lucru la Minsk

Chicu – în vizită de lucru la Minsk

Aflat în vizită de lucru la Minsk, cu ocazia participării la ședința Consiliului Interguvernamental al Uniunii Economice Euroasiatice (UEE), Premierul Ion Chicu s-a întâlnit cu omologul său belarus, Roman Golovcenko, transmite OFICIAL.

Prim-ministrul Chicu l-a felicitat pe șeful Guvernului belarus cu ocazia învestirii recente în funcție. I-a urat un mandat de succes și-a exprimat încrederea că relațiile moldo-belaruse vor continua să prospere în aceeași manieră prietenoasă și constructivă.

„Oficialii au discutat despre oportunitățile de dezvoltare a cooperării în sectoare-cheie de interes comun. A fost subliniată necesitatea intensificării eforturilor privind consolidarea și dezvoltarea relațiilor comercial-economice. Ion Chicu a exprimat interesul Guvernului de a spori volumul exporturilor produselor moldovenești pe piața belarusă și a identifica, în comun, proiecte de cooperare, valorificând potențialul existent”, se spune într-un comunicat de presă.

În contextul combaterii răspândirii infecției COVID-19, părțile s-au angajat să-și unească eforturile, fiind apreciată cooperarea în repatrierea cetățenilor ambelor state.

De asemenea, s-au discutat proiectele comune privind dezvoltarea infrastructurii în Republica Moldova. „Salutam și încurajăm participarea activă a companiilor belaruse la licitațiile lansate pentru construcția drumurilor. Sunt interesat în experiența Republicii Belarus și vrem să continuăm cooperarea privind asamblarea autobuzelor și troleibuzelor, eventual – fabricarea unui model nou de autobuz electric”, a spus Ion Chicu.

Oficialii s-au arătat interesați în implementarea proiectelor de investiții în sectorul vinicol, agroindustrial, zootehnic și cel farmaceutic. Moldova dorește să preia experiența belarusă în dezvoltarea complexelor animaliere, dar și a sectorului semincer.

Premierul Golovcenko a asigurat că Guvernul său este dispus să impulsioneze relațiile între Moldova și Republica Belarus, subliniind importanța intensificării activității Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse pentru colaborare comercial-economică. De asemenea, Șeful Executivului de la Minsk a exprimat interesul față de inițiativa Guvernului Republicii Moldova privind dezvoltarea celor 16 platforme industriale, care vor deschide noi oportunități pentru cooperarea bilaterală moldo-belarusă.

Cristina Pendea

Share