Chicu: Dacă au fost oprite schemele de corupție, de ce nu cresc veniturile la buget?

Chicu: Dacă au fost oprite schemele de corupție, de ce nu cresc veniturile la buget?

Ion Chicu, ex-prim-ministrul Republicii Moldova, se întreabă că dacă actuala guvernare a oprit schemele de corupție despre care vorbeau în campania electorală, de ce nu cresc veniturile la buget, informează OFICIAL.

Potrivit lui Ion Chicu, „primele trei persoane în stat – președintele, prim-ministru și președintele parlamentului erau membrii Guvernului în timpul căruia s-a furat miliardul, Aeroportul și multe alte lucruri, iar faptul că anume acești trei, sunt cei mai vocali și-și rup coardele vocale, strigând ”Hoții” și ”schemele”, aceasta vorbește despre multe”.

„Sunt sigur că în sistemul energetic, în sistemul metalelor uzate, etc, lucrurile au degradat comparativ cu ceea ce a fost anterior, constată Ion Chicu.

De exemplu, la SA “Metalferos” – cât de vocal era acest subiect, toți vorbeau despre scheme, despre corupție, etc. Aceasta este o întreprindere de stat, o societate pe acțiuni cu capitalul statului care lucra în interesul statului, care plătea impozite la stat și, care trezea suspiciuni.

Ce avem acum la ”Metalferos”? Întreprinderea este scoasă totalmente din circuitul economic, conturile sunt blocate, dar fierul uzat, cum se ducea bine-mersi la Râbnița, așa și se duce.

Și ne întrebăm – la ce am ajuns? Întreprinderea cu active de 400 de mln., cu vânzări de 1,4 mlrd., a fost distrusă, dar cineva continuă să lucreze. Este și cazul de la ”Franzeluța”, când au văzut că nu merg schemele, au vrut să scoată directorul.

De sistemul energetic nici nu mai vorbesc – miliarde de lei sunt cheltuite pentru gaz, etc de la buget și nici nu știm cu ce preț, pentru că aceasta este secret.

Evident că aceasta trezește suspiciuni. Mai ales că actuala guvernare critica anterior că au identificat scheme de corupție și când vor veni la putere, le vor elimina.

Scheme, presupunem că undeva se duc banii de la buget. Astăzi nu vedem în veniturile bugetului să apară acești bani de la scheme.

Mai mult, în condițiile când avem o inflație în jur de 30%, când prețurile la motorină, benzină și alte produse de import, au crescut de două ori, veniturile de la vamă au crescut cu 20%, În acest caz, unde sunt veniturile? Ori veniturile reale scad. Respectiv, presupunem că schemele sunt acolo.

Noi ne așteptam ca în urma descoperiri schemelor atât de des menționate de Maia Sandu și gruparea, banii să vină la buget.

Însă, noi avem decăderi de venituri la buget. Pentru că nu am înțeles explicație nici de la unul din ei – cum crește valoarea în vamă de două ori, iar veniturile încasate sunt de doar 20%”, se întreabă Ion Chicu.

Share