Cele trei evenimente ce au marcat anul 2017

Cele trei evenimente ce au marcat anul 2017

Cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu susține că, anul politic 2017 poate fi caracterizat prin trei evenimente.

Contactat de Tribuna, Victor Ciobanu a declarat că, pe primul loc ar plasa fenomenul care este definit ca „finalizarea instaurării monopolului politic al PDM”.

„Deci, asistăm la un monopol total, cu o guvernare absolut monocoloră. Odată cu plecarea PL de la guvernare și mimarea participării unui PPEM, care nu este partid în sensul deplin fiindcă nu a câștigat nici un fel de alegeri şi deja după alegeri vom vedea dacă el merită să se numească în continuare partid sau a fost doar un proiect de scurtă durată, avem un PD care definitiv, plenar, controlează absolut toate instituțiile statului etc. Împreună cu monopolul economic, monopolul asupra mass-media, observăm o concentrare fără precedent a tot ce mișcă în RM în mâinile unei singur grupări politice – PDM. Dacă înainte se mai vedeau elemente ceva decorative de pluralism politic, acum asta s-a sfârşit. Avem o guvernare și avem o cvasiopoziție socialistă, care, în fond, cooperează cu această guvernare și o face pe opoziția doar prin declarații, mai mult neimportante”, a precizat el.

Totodată, analistul a menționat că, al doilea eveniment este „instaurarea mixtaturii”. „Sistemul mixt – mixtatură, dacă putem să numim așa regim în termen nou. Sistemul electoral mixt are un singur scop – de a păstra acest monopol instaurat, ceea ce am spus în punctul unu. Aceasta este garanția păstrării controlului PDM asupra sistemului politic din RM, iar controlul sistemului politic asigură celelalte controale și monopoluri. Nu știu pe cât de bine o să reușească PDM să obțină majoritate. Cred că vor obține un rezultat relativ bun, dar majoritatea o să o obțină doar după alegeri, prin algoritmele deja testate, prin deputați transfugi, independenți etc. Deci, ca să-și asigure majoritatea în alegeri este imposibil, de aceea probabil vor recurge la o strategie mixtă de a câștiga, cât se poate, cu formarea ulterioară a acestei majorități”, a explicat analistul.

Victor Ciobanu a mai spus că, al treilea eveniment este „schimbarea foarte vizibilă a atitudinii partenerilor de dezvoltare a RM în acest an”. „Dacă până acum am fost, mai întâi corcoliţi, apoi tolerați, iată că în acest an am văzut deja unele elemente de atitudine mult mai convingătoare, s-au blocat finanțări. Am văzut aceste vizite ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc la Bruxelles și SUA, pe care le calific drept un fiasco, nu a obținut acea susținere pe care a contat. Da, RM va continua să reprezinte interes pentru parteneri, probabil că nu vor fi blocate definitiv finanțările pentru că trebuie să fim menținuți pe orbită, să gravităm în zona intereselor occidentului și să nu alunecăm pe pantă spre Rusia. Însă, aceste finanțări au fost în premieră condiționate politic și probabil deja vom asista la reguli de joc mult mai dure: întâi reforme bune, după care primiți finanțare; tema pentru acasă contra finanțare”, a conchis Ciobanu.

Mihaela Rotari

Share