Cele patru scenarii pe care le admite Președintele RM, după alegerile parlamentare

Cele patru scenarii pe care le admite Președintele RM, după alegerile parlamentare

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vede patru scenarii după alegerile parlamentare, în vederea formării noii majorități parlamentare. Despre aceasta șeful statului a anunțat în cadrul unui interviu pentru sputnik.md, informează Oficial.

Igor Dodon a declarat că PSRM este un partid pro-prezidențial.

„Eu cred că în viitorul Parlament vor fi 3 jucători de bază: PSRM – care poate și va lupta ca să obțină majoritatea parlamentară, dreapta – indiferent că vor merge în alianță sau aparte și partidul care este acum la guvernare – PDM. Vreau ca să fie clar. Din considerente de ordin ideologic, PSRM – nu poate forma alianţe cu cei de dreapta sau cu democrații. Este o chestiune de principiu. Cum ar putea socialiştii, care se pronunţă pentru neutralitate, să se coalizeze cu cei care se pronunţă pentru NATO? Cum ar putea PSRM, care se pronunţă pentru păstrarea statalităţii, pentru istoria şi religia noastră, să fie alături de cei care merg la marşurile minorităţilor sexuale şi sunt adepţii lichidării Moldovei? Nu ne va înțelege nimeni”, a precizat șeful statului.

Potrivit lui Dodon, în situația creată vede mai multe scenarii.

„Unu – PSRM va obține majoritatea parlamentară și va fi o majoritate pro-Moldova, iar Guvernul va lucra împreună cu Președintele. Al doilea scenariu, dacă PSRM nu reușește să obțină majoritatea parlamentară de unii singuri eu cred că vor fi deputați independenți care vor obține mandatele pe circumscripțiile uninominale și cu care ne vom așeza al masa de negocieri. Al treilea scenariu, este ca să încerce dreapta să formeze coaliție împotriva PSRM. Eu cred că după ceea ce s-a întâmplat ultimele luni în Chișinău, ceea ce va continua în această toamnă – proteste, cred că șanse de a se înțelege este minim. Un alt scenariu care tot este real – sunt alegerile parlamentare anticipate. Dacă PSRM nu va avea majoritatea și nu va găsi limbă comună cu independenții, atunci probabilitatea alegerilor este foarte mare. În acest caz, deja PSRM va primi și mai multe mandate”, a conchis Dodon.

Doina Secrieru

Share