Cele mai noi informații de la ministrul de Interne

Cele mai noi informații de la ministrul de Interne

Ministerul de Interne al Republicii Moldova (MAI) anunță că, timp de 24 de ore de la declararea războiului în Ucraina, s-a înregistrat un aflux de circa 15 816 cetățeni, care au traversat frontiera pe sensul de intrare în Republica Moldova, informează OFICIAL.

„Principalele intrări: Palanca și Tudora – un aflux de 60 la sută. Urmează Otaci și Criva cu circa 20 la sută din aflux pe sensul de intrare. Fluxul continuă să fie intens. Coloana de așteptare a înregistrat peste 20 de km, noaptea a scăzut până la 8 km, acum înregistrăm o creștere. În această perioadă, către orele 8 dimineața au părăsit Republica Moldova circa 3 100 de cetățeni ai Ucrainei, care au plecat în România și alți 320 au revenit în țara vecină”, a declarat Ministrul de Interne, Ana Revenco, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit ei, până în prezent au fost depuse 315 cereri de solicitare de azil din partea cetățenilor ucraineni.

„Persoanele care solicită ajutor sunt îndreptate către Centrul de cazare aflat în gestiunea Biroului de Migrație și Azil. La această oră au fost cazați 74 de cetățeni. Totodată, sunt date în funcțiune două centre provizorii care funcționează în regim de tabără de câmp. Centrul „Moldexpo” a fost orientat spre plasarea cetățenilor care solicită asistență și ajutor în capitală – 72 persoane la această oră.

Capacitatea ambelor centre provizorii este de 600 de persoane, iar Moldexpo – 500 persoane. La toate centrele sunt delegați specialiști în sănătate și din cadrul Biroului de migrație și azil. Centrele dispun de infrastructura necesară pentru a  oferi un minim de confort și funcționează în regim de 24 din 24 ore. La necesitate durata de plasament poate fi extinsă pentru o perioadă mai mare decât 72 ore”, a menționat ministrul.

Totodată, Revenco a precizat că, cetățenii ucraineni în mare parte menționează că merg la rude și prieteni sau vor căuta cazare pe cont propriu. „La dispoziția cetățenilor ucraineni, la traversare, pentru cei care nu dispun de mijloace de transport, au fost puse la dispoziție 6 autocare, s-au mobilizat și persoane civile care oferă transport gratuit”, a spus ministrul.

De asemenea, ea a menționat că, Linia verde, conform căreia funcționează Centrul de apel gestionat de Biroul de migrație și azil, e activă 24 din 24, gratis – 080001527. Dimineața au fost recepționate 100 de apeluri din partea ucrainenilor.

Ministrul a mai spus că, ordinea și securitatea este vegheată de către poliția din toată țara: „Au fost dublate echipajele de patrulare pentru a asigura ordinea și securitatea pe șoselele țării și pentru a ghida acei cetățeni ai Ucrainei către posibile locații de cazare. Instituțiile statului fac față la necesitățile imigranților”.

La final, Ana Revenco a venit cu o adresare de mulțumire către cetățeni:

„În aceste 24 de ore, cetățenii RM au făcut dovada de o mobilizare și dorință de a ajuta, pentru care noi le mulțumim. În așa fel, cetățenii Ucrainei care se confruntă cu război în țara lor se simt în siguranță la noi în RM. Dacă va fi nevoie vom face apel către voluntari pentru ca acest ajutor oferit de către cetățenii RM să ajungă la destinație. Astăzi am convocat o ședință de coordonare pentru a discuta și stabili mecanismul oportun de gestionare a suportului cetățenilor”.

Cristina Jicol

Share