Cele mai mari greșeli ale guvernărilor RM în cei 27 de ani de Independență

Cele mai mari greșeli ale guvernărilor RM în cei 27 de ani de Independență

Realizările și eșecurile Republicii Moldova în cei 27 de ani de Independență au fost exemplificate, în cadrul unor dezbateri publice organizate de agenția de presă IPN, de către foști și actuali deputați, transmite Oficial.

Potrivit membrului Prezidiului primului Parlament, președintele Comisiei parlamentare pentru relații externe, Vasile Nedelciuc, Moldova la declararea independenței a comis mai multe greșeli ce se resimt și astăzi.

„Reprezentanții Frontului Popular au obținut în al doilea Parlament 1/3 mandate. Printre greșelile care au fost făcute pe atunci este și faptul că reprezentanții Frontului Popular au acceptat să înainteze și să sprijine prim-ministrul și Guvernul, unde 80-90% din membri nu erau aleșii lor.

A doua greșeală – neavând oameni bine pregătiți, cu carte, nu am înțeles că nu poți să dezvolți moștenirea industrială de la vechiul regim. Majoritatea uzinelor erau subordonate nominal. Ele primeau comenzi și produsele lor erau exportate în întreg spațiul sovietic. Demagogii spuneau că democrații au venit și au distrus industria. Când frontierele s-au deschis și oamenii au început a aduce mărfuri second hand, toate aceste uzine nu mai aveau comenzi.

A treia, cea politică – trebuia în mod firesc să facem Unirea, dar dacă nu am făcut-o și am decis să fim independenți, având și un război în Transnistria, nu trebuia să mergem la Almatî, dar trebuia să mergem să spunem că avem conflict interior. Intrarea în CSI și neutralitatea sunt pietre de moară pe destinul RM.

A patra greșeală – că am început privatizarea. Ce utopie este să le spui oamenilor că vor putea privatiza și vor avea onoruri, vor deveni coproprietari.

Am făcut prostie cu industria, în agricultură ceva trebuia schimbat deodată”, a spus Vasile Nedelciuc.

Valeriu Bulgari, viceprim-ministru, reprezentant al Partidului Democrat Agrar din Moldova, a menționat că nu se știau prea multe atunci. „Suntem la început de cale. În 1994-1998 toți spuneau că suntem în perioadă de tranziție, dar nu știam multe lucruri atunci. Nu știam liberalizarea prețurilor ce efecte va aduce, nu știam ce este pământ-marfă, nu prea știam că pământul inclus în ciclul economic va aduce favorurile sale etc., toate acestea trebuiau scoase la iveală. Una dintre greșeli a fost că nu s-a desenat statul ca model care am fi vrut să fie, cu ce fel de economie, modelul cetățeanului mediu indiferent de etnie, etc. Puțini politicieni realizează și astăzi ce fel de stat vrem să fim”, a spus Valeriu Bulgari.

Deputata democrată Valentina Buliga, a menționat cum a fot perioada anilor de când PDM a intrat în Parlament.

„PDM a participat pe parcursul anilor în diferite formule, fiind la guvernare sau opoziție. Din 1998 – 2001, cei 24 de deputați care îi avea partidul în Parlament a oferit suport Guvernului. Au fost puse temeliile unor domenii funcționale – social, sănătate, educație, recunoașterea studiilor, Moldova a devenit membră a CoE și a ratificat diverse Convenții. 2005 – 2009 – PDM s-a aflat în opoziție, a avut rol în votul de la 4 aprilie 2005, am votat legi, declarații, asta demonstra că ideea națională și integrarea europeană unea deputații, indiferent de formațiunile politice. În 2009 ne-am asumat guvernarea, am votat Guvernul, am participat la procesul din Bruxelles, procesul de integrare europeană ne responsabiliza. În 2016 ne-am asumat întreg procesul de dezvoltare și modernizare a RM”, a spus Valentina Buliga.

Deputatul liberal-democrat Iurie Țap a spus că astăzi avem un Parlament care nu aparține cetățeanului. „Acordul de Asociere este o reușită a guvernării noastre din 2009 încoace, poate cel mai important lucru făcut. În Planul național pentru implementarea Acordului de Asociere lipseau viziunile, nu eram expertizați în acest lucru, cei europeni ne ajutau. Unde am ajuns e tragic, Parlamentul European votează Rezoluții împotriva noastră. Majoritatea a creat executivul a 3 puteri în stat care nu este reprezentativă”, a spus Iurie Țap.

Doina Secrieru

Share