CEC va depune recurs la CSJ împotriva deciziei privind candidatul Partidului Șor

CEC va depune recurs la CSJ împotriva deciziei privind candidatul Partidului Șor

Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova anunță că, va depune, astăzi, recurs la Curtea Supremă de Justiție(CSJ) împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău (CAC), informează OFICIAL.

„Prin hotărârea CEC nr. 3779 din 4 martie curent, Partidul Politic „Șor”:

– (pct. 2) – a fost avertizat pentru încălcarea art. 41 alin. (4) din Codul electoral, și anume: pentru ne-reflectarea tuturor cheltuielilor pentru activitatea grupului de inițiativă din contul bancar „Destinat grupului/grupurilor de inițiativă” deschis de Partidul Politic „Sor” și, respectiv, pentru nedeclararea acestora;

– (pct. 3) – obligat să prezinte, până la 6 martie 2020 inclusiv, raportul final corectat conform constatărilor Comisiei;

– (pct. 4) – avertizat pentru depășirea plafonului stabilit la pct. 1 al hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 3556 din 13 ianuarie 2020 „Cu privire la stabilirea plafonului general al mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul „Destinat grupului/grupurilor de inițiativă” și nerespectarea art. 41 alin. (2) lit. d) din Codul electoral.

În pct. 2 din Hotărârea CEC nr. 3791 din 4 martie curent, CEC a constatat folosirea de către concurentul electoral Partidul Politic „Șor” (candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, Balinschi Vitalie) a fondurilor financiare și materiale nedeclarate la alegerile parlamentare noi în circumscripția electorală uninominală nr. 38, municipiul Hâncești din 15 martie 2020.

În ședința de ieri, Curtea de Apel Chișinău (CA) a conexat cererea de chemare în judecată, depusă de CEC împotriva consiliului electoral de circumscripție electorală uninominală Hâncești, nr.38, cu privire la anularea înregistrării concurentului electoral, candidat la funcția de deputat în CEU nr.38, mun. Hâncești din partea Partidului Politic „Șor”, Vitalie Balinschi, cererea de chemare în judecată, depusă de Partidul Politic „Șor” împotriva CEC, cu privire la anularea hotărârii CEC nr.3779 din 4 martie curent cu privire la rapoartele financiare ale grupurilor de inițiativă constituite pentru susținerea candidaților la funcția de deputat în circumscripția uninominală la alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020 și cererea de chemare în judecată formulată de Partidul Politic „Șor” și concurentul electoral Vitalie Balinschi împotriva CEC cu privire la anularea hotărârii CEC nr 3791 din 4 martie curent cu privire la examinarea sesizării depuse de Partidul Liberal.

CA a respins solicitarea CEC de anulare a înregistrării candidatului la funcția de deputat în circumscripția electorală uninominală nr.38, municipiul Hâncești din partea Partidului Politic ”Șor”, considerând disproporționată pedeapsa aplicată de CEC pentru încălcarea legislației electorale, în parte ce ține de nedeclararea mijloacelor financiare utilizate în campania electorală. Totodată, instanța a respins și cererea Partidului Politic ”Șor” privind anularea deciziei CEC de lipsire de subvenții de la stat până la sfârșitul anului a formațiunii politice.

CA a recunoscut legalitatea deciziilor CEC cu privire la sancționarea concurentului electoral Partidul Politic „Șor” pentru nerespectarea prevederilor legale ce țin de finanțarea campaniei electorale.

Totodată, CEC își exprimă dezacordul cu opinia CA privind disproporționalitatea pedepsei or, același concurent electoral, a admis 3 încălcări consecutive, sancțiunea legală, în acest caz, fiind anularea înregistrării acestuia.

Astfel, CEC va depune, astăzi, recurs la Curtea Supremă de Justiție împotriva deciziei CA”, se spune într-un comunicat de presă.

Andriana Cheptine

Share