CEC face precizări legate de confirmarea jurnaliștilor pentru reflectarea și monitorizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023

CEC face precizări legate de confirmarea jurnaliștilor pentru reflectarea și monitorizarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023

Comisia Electorală Centrală informează despre condițiile de reflectare a alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023 de către instituțiile mass-media.

În conformitate cu legislația în vigoare, presa are dreptul să reflecte alegerile liber de orice ingerință din partea autorităților publice, a concurenților electorali sau a altor entități, astfel încât să asigure informarea complexă, obiectivă și veridică a societății asupra procesului electoral la toate etapele acestuia.

Pentru reflectarea generală a alegerilor (filmări de protocol, inclusiv în incinta organelor electorale cu acordul președintelui organului electoral, interviuri, reportaje etc.) jurnaliștii, inclusiv liberii profesioniști (bloggeri și vloggeri), își exercită atribuțiile fără a avea nevoie de vreun permis special.

Reprezentanții mass-media care, pe lângă reflectarea generală, intenționează să facă uz de drepturile prevăzute de art. 89 alin. (6) din Codul electoral, trebuie să obțină calitatea de observator. Pentru reflectarea și monitorizarea procesului electoral pe întreg teritoriul țării, în toate consiliile electorale de circumscripție și la toate secțiile de votare, cererile privind confirmarea jurnaliștilor legitimați de instituțiile mass-media naționale și liberii profesioniști (bloggeri și vloggeri) vor fi prezentate la Comisia Electorală Centrală. Consiliul electoral de circumscripție va confirma, la cerere, jurnaliștii pentru reflectarea alegerilor pe întreg teritoriul circumscripției respective.

Pentru confirmarea jurnaliștilor legitimați de instituțiile mass-media și/sau a interpreților se vor depune următoarele documente:

  • cerere din partea instituției mass-media care solicită confirmarea, însoțită de lista jurnaliștilor angajați/legitimați propuși pentru a fi confirmată,
  • copiile de pe extrasele privind înregistrarea instituției de către autoritățile publice relevante.

În cazul unui liber profesionist, cererea va fi însoțită de o dovadă din partea asociației naționale de jurnaliști și/sau o listă a publicațiilor.

Termenul pentru depunerea cererilor respective la organele electorale este 30 octombrie 2023.

Totodată, jurnaliștii legitimați de instituțiile mass-media internaționale sau străine și/sau interpreții acestora se confirmă de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în baza Hotărârii Guvernului nr.359/1995 „Cu privire la acreditarea jurnaliștilor străini în Republica Moldova”.

Share