CEC a totalizat rezultatele referendumului republican consultativ. Decizia!

CEC a totalizat rezultatele referendumului republican consultativ. Decizia!

Comisia Electorală Centrală a declarat valabil referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019 pentru ambele întrebări supuse referendumului și a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor scrutinului, informează OFICIAL.

Astfel, în baza proceselor-verbale privind totalizarea rezultatelor votării la referendumul republican consultativ ale consiliilor electorale de circumscripție, Comisia Electorală Centrală a constatat următoarele:

  • pentru întrebarea „Sînteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” supusă referendumului, la votare au participat 1 144 261 alegători sau 39,78 la sută, ceea ce constituie mai mult de 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Pentru opțiunea PENTRU s-au expus 744 529 de alegători, iar pentru opțiunea CONTRA – 266 188 de alegători.
  • pentru întrebarea „Sînteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?” supusă referendumului, la votare au participat 1 143 397 alegători sau 39,74 la sută, ceea ce constituie mai mult de 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. În acest caz, pentru opțiunea PENTRU s-au expus 808 266 de alegători, iar 202 497 de alegători au ales opțiunea CONTRA.

Hotărârile Comisiei despre participarea cetăţenilor la votare în cadrul referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019, procesele-verbale privind totalizarea rezultatelor scrutinului, precum și raportul Comisiei privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, vor fi remise Curţii Constituţionale.

Mihaela Conovali

Share