CEC a stabilit zilele în care se vor convoca în prima ședință consilierii din cadrul unor consilii raionale

CEC a stabilit zilele în care se vor convoca în prima ședință consilierii din cadrul unor consilii raionale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, mai multe hotărâri ce vizează alegerile locale generale.

În baza actelor prezentate de consiliile electorale ale circumscripțiilor electorale municipale, raionale, orășenești, sătești (comunale), membrii CEC au aprobat procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votării la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale generale din 19 noiembrie 2023 și votării repetate în unele circumscripții electorale de nivelul întâi. Datele reflectă numărul de alegători incluși în listele electorale de bază și în listele suplimentare, numărul de alegători care au primit buletine de vot  și cei care au participat la votare, precum și numărul de voturi valabil exprimate pentru fiecare concurent electoral. Totodată, a fost aprobată modificarea anexei la hotărârea CEC nr. 1582 din 17 noiembrie 2023 „Cu privire la centralizarea rezultatelor votării la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023”, urmare a renumărării voturilor în unele circumscripțiile electorale sătești.

În cadrul aceleiași ședințe, CEC a stabilit zilele în care se vor convoca în prima ședință consilierii din cadrul unor consilii raionale. Astfel, pe 28 noiembrie 2023 se vor convoca în ședință consilierii consiliilor raionale Ștefan Vodă și Telenești. 

Conform prevederilor cadrului legal, ședința consiliului este deliberativă dacă la ea participă cel puțin două treimi din numărul consilierilor aleși. La ședința de constituire se dezbat doar subiecte referitoare la  aducerea la cunoștință, de către reprezentantul organului electoral a hotărârii privind atribuirea mandatelor de consilier, inițierea constituirii fracțiunilor, a alianțelor, a blocurilor, inițierea constituirii comisiilor consultative de specialitate.

Lucrările ședinței de constituire sunt conduse de cel mai în vârstă consilier dintre cei prezenți la ședință, asistat de unul sau 2 dintre cei mai tineri consilieri dintre cei prezenți.

Share